Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet Otrok – zrcalo družbe!

Državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje mag. Andreja Kokalj je nagovorila strokovni posvet z naslovom Otrok – zrcalo družbe!. Dvodnevni posvet številnih strokovnjakov iz različnih področij organizira Center za izobraževanje v pravosodju Ministrstva za pravosodje v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in Društvom državnih tožilcev Slovenije.
Državna sekretarka mag. Andreja Kokalj nagovarja posvet Otrok - zrcalo družbe!
1 / 4

Državna sekretarka mag. Kokalj je povedala, da na Ministrstvu za pravosodje veliko pozornosti posvečamo vprašanjem, ki so povezana z obravnavo otrok oziroma mladostnikov, ki se znajdejo v sodnih in predsodnih postopkih: »To so teme, o katerih moramo spregovoriti in zato pozdravljam današnji posvet in izjemno aktualno tematiko, ki ste jo izbrali.«

Obstoječa kazenskopravna ureditev glede mladoletnih storilcev kaznivih dejanj je v izhodišču usmerjena v pomoč, vzgojo in prevzgojo, saj gre za osebe, ki so v postopku odraščanja in kot takšne potrebujejo drugačno, prilagojeno obravnavo. Državna sekretarka je ob tem pojasnila, da smo na Ministrstvu za pravosodje pred nekaj meseci v sodelovanju s Svetom Evrope zaključili obsežen projekt, ki je vključeval pregled stanja na področju pravne ureditve in prakse kazenskopravnega obravnavanja mladoletnikov in iskanje primerov dobrih praks v drugih državah Evrope. Na tej podlagi smo začeli s pripravo novega Zakona o obravnavanju mladoletnih storilcev kaznivih dejanj, ki bo na enem mestu urejal posebnosti tega področja.

»Verjetno se vsi strinjamo, da moramo, če želimo izboljšati družbo, začeti pri njenih najmlajših članih. Zagotoviti, da imajo varno in spodbudno okolje, kjer lahko rastejo in se razvijajo. Biti pozorni na to, kakšne vzorce jim predstavljamo in kakšne vrednote jim prenašamo. Se zavedati, da so naši otroci odsev tega, kar smo in kaj smo sposobni postati,« je v nagovoru posvetu pozvala državna sekretarka.