Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalno prijateljski odnosi dobra podlaga za slovensko-kitajsko sodelovanje v VS OZN

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je začela uradni obisk na Kitajskem, v okviru katerega se mudi v Pekingu, obiskala bo tudi Šanghaj. V štirih dneh bodo v ospredju politični dialog, na dvostranski ravni in znotraj Varnostnega sveta OZN, krepitev gospodarskega sodelovanja in predstavitev slovenske kulturne diplomacije.

Prvi dan obiska je ministrico Fajon sprejel podpredsednik Kitajske Han Zeng. Na srečanju, kjer so se ministrici pridružili tudi nekateri predstavniki slovenskih podjetij, ki poslujejo na kitajskem trgu, sta pozdravila dobro gospodarsko, politično, kulturno in znanstveno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko. “Štiridnevni obisk, na katerem me spremlja močna delegacija predstavnikov 54 slovenskih podjetij, predstavlja odlično priložnost za nadgradnjo tradicionalno prijateljskih slovensko-kitajskih odnosov. Vesela sem vsakič, ko slovenski diplomaciji uspe odpreti vrata slovenskim podjetjem na tuje trge. Zdaj, ko sedimo za mizo Varnostnega sveta, pa se zdi, da smo lahko pri tem še uspešnejši,” je ob srečanju povedala ministrica Fajon.

V ospredju pogovorov z gostiteljem, kitajskim zunanjim ministrom Vangom Jijem, so bili tako dvostranski odnosi kot tudi sodelovanje v multilateralnih forumih in iskanje odgovorov na skupne globalne izzive. “Ključno je, da se pogovarjamo in da skupaj iščemo odgovore na številne izzive, od vojne v Ukrajini in Gazi do podnebnih sprememb. Poudarila sem, da je za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti potrebno iskati politične rešitve v skladu z Ustanovno listino OZN in mednarodnim pravom. Kitajska in Slovenija imata zgodovino prijateljskih odnosov, ki je dobra podlaga za konstruktivno sodelovanje znotraj Varnostnega sveta, kjer sedimo za skupno mizo. Zavzela sem se tudi za uravnoteženost blagovne menjave, sporočilo, ki ga kitajskim sogovornikom prenašamo tudi z največjo gospodarsko delegacijo doslej,” je po srečanju z ministrom Jijem dejala ministrica. Fajon in Jij sta se dotaknila tudi razmer v Tajvanski ožini, pri čemer je ministrica Fajon spomnila, da Slovenija sledi politiki ene Kitajske ter da pozorno spremlja razmere na Tajvanu.  

Ministričin obisk na Kitajskem spremljajo tudi številne aktivnosti javne diplomacije, ki imajo za cilj predstavitev bogate slovenske kulture na Kitajskem in krepitev vezi med ljudmi. V Državnem arhivu v Pekingu je ministrica Fajon odprla razstavo z naslovom ‘Slovenec v Prepovedanem mestu: razstava dokumentov Avguština Ferdinanda von Hallersteina.’ Slovenec, ki je na kitajskem dvoru vodil odbor za raziskovanje astronomije, je bil eden pomembnejših gradnikov mostov, ne samo med Slovenijo in Kitajsko, temveč tudi med Evropo in Kitajsko. “Pomembne vezi, ki jih je med bivanjem in delom na Kitajskem stkal Hallerstein, so simboličen opomnik in prepričljiv dokaz, kako dva naroda - čeprav geografsko in kulturno oddaljena - lahko najdeta skupni jezik in sodelujeta, tudi v moderni dobi,” je ob otvoritvi razstave povedala ministrica in se Ljudski republiki Kitajski zahvalila za repliko Hallersteinovega instrumenta, ki sicer krasi streho pekinškega observatorija. 

Pozno popoldan bo ministrica Fajon odprla še eno razstavo - fotografij priznanega slovenskega fotografa Matjaža Tančiča, ki živi in ustvarja na Kitajskem. Razstava z naslovom ‘Svet nad oblaki’ ponuja priložnost, da prek fotografij vstopimo v vznemirljiv in še ne popolnoma raziskan svet vesolja.