Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine: Valentina Novak

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil aprilski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega delovanja med rojaki na Madžarskem nas je popeljala področna podsekretarka za šolstvo v Porabju, profesorica slovenščine, dramaturginja, lektorica in urednica Valentina Novak.
Udeleženci pogovora sedijo pred zastavami in plakatom urada, v ozadju ilustracije na stenah.

Stefania Dravecz, Mate Labritz, Valentina Novak in Vesna Humar | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zbrane sta navdušila mlada ponosna porabska Slovenca, Stefania Dravecz s prelepo odpetima pesmima in Mate Labritz, z muhastimi pripovedkami v porabščini. Pogovor z umetnico je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovencev zamejstvu in po svetu Vesna Humar. 

Tokratna gostja, ki je že v drugem razredu vedela, da bo učiteljica, še danes čuti, da ji je svet najbližje prav skozi književnost in jezik. »Slovenščina omogoča mnogo kreativnosti,« je poudarila. Prav ustvarjalnost, inovativnost, domiselnost so ji nedvomno prav prišle tudi, ko jo je življenje poneslo v Porabje. Delo s Porabci je drugačno. Skromnost, visoko postavljene vrednote, pripadnost, soodvisnost, mehkoba so odlike, ki jih tako ceni med porabskimi ljudmi. »Izjemni so,« je opisala rojake, ki živijo onkraj madžarske meje. Meje, ki je močno zaznamovala karakter tamkajšnjega prebivalstva. Danes Porabje doživlja kot ideal. »To je skupnost, ki drugače diha. Toliko so me naučili mladi, pa tudi odrasli,« je poudarila in dodala, da je Porabje, kljub svoji majhnosti, zelo sposobno proaktivnega pogleda v prihodnost. S prekmurščino in sorodno porabščino se je ukvarjala tudi v monografiji Prekmurščina, kinč predragi. Veličina tega jezika, ki je skozi čas postala narečna tvorba, je razvidna že iz dejstva, da je bila med prvimi dvanajstimi jeziki sveta, v katerega je bilo prevedeno sveto pismo. Današnja gostja se je rada ukvarjala tudi z gledališčem. Je del njenega življenja, strast, ki ga je skozi obdobja negovala. Z veseljem to ljubezen prenaša tudi na svoje učence in mlade. To je prostor, kjer učenci neverjetno hitro napredujejo tudi pri jeziku. V prihodnje jih čaka mnogo projektov, s katerimi želijo podpreti in motivirati otroke, mlade pri učenju jezika. Eden izmed projektov, ki se ga vedno z veseljem loti je tudi publikaciji Porabje skozi otroške oče.

Valentina Novak prihaja z Goričkega, natančneje iz Občine Rogašovci, zato ji obmejno življenje ni tuje. Študij, s katerim si je pridobila naziv profesorica slovenščine, je zaključila na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Za svoje diplomsko delo Prekmurje, prekmurščina in regionalni medij; analiza najbolj poslušane oddaje v prekmurščini na radiu Murski val je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Je soavtorica monografske publikacije (govoreče knjige) Prekmurščina, kinč predragi – živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi. Poklicna pot jo je pred leti ponesla v Porabje, kjer je kaj hitro stkala močne vezi s tamkajšnjimi rojaki in postala pomemben člen skupnosti. Kar nekaj let je na Dvojezični osnovni šoli Gornji Senik kot učiteljica asistentka poučevala slovenščino in predmet spoznavanje slovenstva, pripravljala raznovrstne interesne dejavnosti, izvajala projekte, učence pripravljala na tekmovanja ter zagotavljala strokovno pomoč drugim učiteljem. Poučevala je tudi na Gimnaziji sv. Gotharda v Monoštru. Leta 2020 se je zaposlila na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Od takrat skrbi za načrtovanje, uvajanje in spremljanje izvajanja predmetov (slovenščine, dvojezičnih predmetov) in njihovega razvoja v Porabju, koordinira delo učiteljev, sodeluje pri pripravi sistemskih rešitev, strokovnih usposabljanj in aktivno strokovno sodeluje s porabsko skupnostjo, Državno slovensko samoupravo, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Generalnim konzulatom RS v Monoštru. Na strokovnem področju vseskozi tesno sodeluje s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik in Inštitutom za narodnostna vprašanja. Veselita jo tudi oder in gledališče. Kot asistentka dramaturgije je že v študentskih letih izkušnje nabirala v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je sodelovala pri pripravi gledališke predstave Kim Komljanec Škart. Kasneje je svoje znanje in pridobljene veščine unovčila pri pripravi kar dveh gledaliških predstav Kulturnega umetniškega društva Avgust Pavel; ena od teh je nastala prav v sodelovanju z gledališko skupino Veseli pajdaši Zveze Slovencev na Madžarskem Števanovci. Danes je zaslužna za pripravo številnih proslav, literarnih večerov, pogovor in drugih dogodkov v Porabju. Ureja časopis Mlado Porabje, sodelovala je pri nastajanju dokumentarnega filma Med Muro in Rabo, je urednica in soavtorica več izdaj publikacije Porabje z otroškimi očmi ter avtorica več strokovnih člankov in prispevkov s področja šolstva v Porabju. Tako je aktivno vključena v promocijo dvojezičnosti, šolstva in porabske skupnosti.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.