Skoči do osrednje vsebine

Rezultati ankete o zadovoljstvu uporabnikov z delom Agencije za okolje v letu 2023

Tudi v letu 2023 smo vas prosili, da izpolnite anketo z vprašanji o vašem zadovoljstvu z delom Agencije za okolje. Prejeli smo 1100 izpolnjenih anket in preko 300 predlogov, pohval in kritik.

Splošno

Agencija v veliki meri izpolnjuje vaša pričakovanja, saj je 90 odstotkov sodelujočih v anketi zadovoljnih z našimi storitvami. Ostajamo tudi zaupanja vredni in z nami imate dobro izkušnjo. Povprečna ocena za ti dve področji, ki upošteva tudi manj pohvalna menja, je 4,25 od 5, ki je v tem primeru najvišja možna ocena.

V zadnjih treh letih ohranjamo vaše zaupanje in zadovoljstvo pri več kot 90 odstotkih.

Rezultati kažejo, da do podatkov o okolju in storitev običajno dostopate dnevno. Ker je bila anketa spletna, je razumljivo, da vodi pot do teh podatkov preko spleta (85 odstotkov). Največ pozornosti je namenjene vremenu (82 odstotkov), podatki o letalski meteorologiji,  potresih in kakovosti zraka zanimajo po 2 odstotkov obiskovalcev našega spleta. Lani je podatke o pretokih rek in vodostajih spremljalo 4 odstotkov anketirancev.

Informiranost

Uporabniki cenite ažurnost informacij in odzivnost na družbenih omrežjih, ki omogočajo, da se hitro seznanite z najnovejšo vremensko situacijo​.

Zanesljivost napovedovanja vremena je tudi visoko cenjena. Pohvalili ste preglednost in kakovost informacij, še posebej na modri spletni strani. Uporabniki menite, da je spletna stran dobro zasnovana in da so informacije konkretne in enostavne za razumevanje​​.

Te pohvale kažejo na vaše zadovoljstvo z dostopnostjo in kakovostjo meteoroloških informacij, ki jih ponuja spletna stran ali aplikacija.

Izboljšave

Pogosto omenjate nestabilnost aplikacije Agencije na mobilnih napravah, ki se zatika ali ne deluje pravilno, nepreglednost in zastarelost spletnih strani ter težave z uporabniško izkušnjo, zlasti pri iskanju in dostopanju do specifičnih podatkov o vremenu, ki jih težko najdete​.

Uporabniki opažate tudi zamike in izpade storitev v napovedih in podatkih, zlasti pri radarskih slikah padavin.

Te pripombe nakazujejo na nekatere ključne izzive, s katerimi se srečujete in področja, kjer bi bilo potrebno izboljšati storitve za doseganje večjega zadovoljstva uporabniške izkušnje.

Razjasnitve

Po neurjih meseca julija 2023 izpadov delovanja spleta ni bilo več.

Zavedamo se, da trenutni način izdajanja meteoroloških opozoril ni optimalen zato  v sklopu projekta SOVIR - sistem opozarjanja na vremensko pogojene izredne razmere - načrtujemo popolno prenovo procesa in prikaza napovedovanja vremena in izdaje opozoril.

Načrtujemo, da bo prenovljena spletna stran namenjena računalnikom in mobilnim
napravam. Tako bomo omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo vsem obiskovalcem naših vsebin brez potrebe po nameščanju dodatnih aplikacij.

Trenutno stanje podatkov na spletu je ažurno. Modra stran se osvežuje avtomatsko - na eno uro za 12-urno napoved -  prikaz padavin se osvežuje na pet minut. Za slednji prikaz je omogočen tudi modelski izračun padavin za uro vnaprej (potrebna je izbira parametra padavine). Nad prikazom podatkov na strani METEO.SI bdijo meteorologi, zato se lahko podatki  na tej strani malenkostno razlikujejo od prikaza na modri strani.

Barvni opozorilni sistem je namenjen poenostavljeni komunikaciji s strokovno in splošno javnostjo. Za vsako stopnjo opozorila so za vsak parameter (veter, količina padavin, temperatura ...) in za vsako regijo določene mejne vrednosti glede na možne posledice, pri čemer se dodatno upošteva tudi druge dejavnike, kot je npr. predhodna namočenost terena, v primeru pričakovanih intenzivnih padavin ali jutranje oz. popoldanske prometne konice v primeru sneženja. Glede na stopnjo opozorila so vezani tudi mehanizmi ukrepanja civilne zaščite.

Meteorološki arhiv

meteorološkem arhivu  objavljamo 30-minutne podatke samodejnih postaj, agregate za izbiran parameter si lahko uporabnik izdela sam. 

Trenutna višina snega se meri na določenih samodejnih postajah, obstoječ uporabniški vmesnik za samodejne postaje ne omogoča prikaza višine snežne odeje. Podatke s padavinskih postaj prejemamo mesečno in so zato dostopni z zakasnitvijo. Natančnost merite je omejena s trenutno merilno tehniko.

Dostopne so mesečne in letne statistike.

Podatki padavinskih postaj so ročno izmerjeni podatki. Načrt je, da bi omogočili honorarnim opazovalcem vnašanje podatkov preko spletne aplikacije namesto pošiljanja mesečnih poročil, kar bi pripomoglo k hitrejši dostopnosti podatkov.

Na postajah kjer se merijo sunki vetra, so ti tudi dostopni.

Zavedamo se težav z spletnim arhivom, v okviru prenove spleta bomo obravnavali kar največ obstoječih težav.

Hvala za zaupanje.