Skoči do osrednje vsebine

V predoru Podnanos potekala vaja sil za zaščito, reševanje in pomoč

V nedeljo, 14. aprila, je v skladu z Načrtom vaj, potekala regijska vaja Podnanos 2024. Šlo je za kombinirano vajo, množino prometno nesrečo, v predoru Podnanos, ki je ena izmed sedmih vaj regijskega pomena v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vajo smo, poleg izpostav Nova Gorica in Postojna, organizirali in pripravili v sodelovanju DARS d.d., Policijskima upravam nova Gorica in koper, Zdravstvenimi domovi Ajdovščina, Postojna in Nova Gorica, Gasilskima zvezama Postojna in Vipava, Gasilsko reševalnim centrom Ajdovščina in občinsko Civilno zaščito Vipava.

V vajo regijskega pomena, v kateri je bilo po scenariju v predoru na hitri cesti v nesreči udeleženih več vozil in poškodovanih večje število ljudi, je bilo vključenih več kot 100 pripadnic in pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč s celotnega območja ter podpornih služb, ki se aktivirajo ob takšnih dogodkih.

Vodja vaje mag. Samuel Kosmač, ki je tudi poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko je ocenil, da s aktivnosti potekale po načrtovanem scenariju. V kratki analizi, ob zaključku vodstva vaje z glavnimi akterji, je bilo izpostavljeno, da so bile naloge vseh dobro opravljene. Nadgraditi pa bo potrebno sistem radijskih komunikacij.

Reševalci na delu pred predorom na hitri cesti.

Nujna medicinska pomoč. | Avtor: Samuel Kosmač

1 / 2