Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Zavedamo se svoje odgovornosti v mednarodni skupnosti«

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes gostil španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza Pérez-Castejóna. Tema pogovora predsednikov vlad so bile razmere na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Sogovornika sta se dotaknila vprašanja priznanja Palestine in se dogovorila tudi za skupno sejo obeh vlad.
španski in slovenski premier se rokujeta, v ozadju zastave

Obisk španskega predsednika vlade v Sloveniji | Avtor: STA/Nebojša TejiĆ

»S španskim predsednikom vlade sva imela danes izjemno konstruktivne pogovore, v katerih so prevladovale razmere v Gazi in tamkajšnja humanitarna katastrofa,« je povedal premier dr. Golob. S španskim kolegom sta odprla tudi vprašanje, na kakšen način se lahko Španija in Slovenija najbolj primerno odzivata na razmere v Gazi oziroma na Bližnjem vzhodu. »V marsičem imamo identične poglede. Zavedamo se svoje odgovornosti v mednarodni skupnosti. Zavedamo se odgovornosti do prebivalcev Gaze. Enotni smo si, da dogajanja ne moremo spremljati križem rok,« je povedal in dodal, da sta se državi zavezali k iskanju rešitev in nadaljnjim korakom v prihodnjih tednih.

Priznanje Palestine kot države je samo eden od korakov. »To je morda prvi korak. Zagotovo pa ne edini in tudi ne bo zadoščal. Ni bilo vprašanja, priznanje da ali ne, ampak kdaj je najprimernejši trenutek za priznanje neodvisne države Palestine,« je poudaril premier. Španska in slovenska stran sta se tudi dogovorili, da bosta razmere skrbno spremljali, si izmenjevali informacije in poglede.

»Ne želim govoriti o časovnici, saj ni odvisna le od Slovenije in Španije, ampak vrste mednarodnih dejavnikov, tudi od glasovanja v Generalni skupščini Združenih narodov, ki bo predvidoma že ta mesec,« je povedal predsednik vlade.

Poudaril je še, da sta s španskim predsednikom vlade naslovila tudi vprašanje skupne seje vlad Kraljevine Španije in Republike Slovenije, ki se bo odvila najverjetneje septembra ali oktobra v Španiji. »Seja bo namenjena poglabljanju že tako odličnih odnosov med državama in dvigu gospodarskih odnosov na še višji nivo.«

Španski premier Pedro Sánchez je tokrat že tretjič obiskal Slovenijo, tudi ob tokratnem obisku je poudaril zelo dobre bilateralne odnose med državama. »Rad bi se zahvalil odgovornosti in razumnemu mišljenju, ki ga kaže slovenska vlada z namenom, da bi našli rešitev za konflikt v Gazi in humanitarno katastrofo. Potrebujemo glas Slovenije v Združenih narodih,« je povedal Pedro Sánchez.

»Že več kot šest mesecev trajajo napadi in bombardiranja v Gazi, dva milijona ljudi strada, situacija je grozna. Regija se približuje prepadu. Zato smo se odločili za pot mednarodnega priznanja in diplomacije, kar bo, upajmo, vodilo k trajnemu miru in razvoju miru v celotni regiji. Za to smo se odločili zaradi spoštovanja multilateralnih možnosti in usmerjenosti k miru ter skrbi za sočloveka,« je povedal premier Sánchez in dodal, da bosta Španija in Slovenija delali za premirje in si prizadevali, da bi humanitarna pomoč lahko prispela na prizadeto območje. Cilj je, da je Palestina priznana kot polnopravna članica v Združenih narodih, ko bodo okoliščine to dovoljevale.

Naj spomnimo, da so predsedniki vlad Irske, Malte in Španije že ob robu zasedanja Evropskega sveta konec marca podpisali posebno izjavo, v kateri so se strinjali, da je nujna sklenitev takojšnjega premirja, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči v Gazo.