Skoči do osrednje vsebine

Pomemben del preprečevanja trgovine z ljudmi je nenehno ozaveščanje in sodelovanje

Državna sekretarka in nacionalna koordinatorica za boj proti trgovini z ljudmi Helga Dobrin se je mudila na Dunaju, kjer se je udeležila 24. konference Zavezništva proti trgovini z ljudmi v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Zavezništvo proti trgovini z ljudmi je bilo kot neformalna platforma za zagovorništvo in sodelovanje ustanovljeno leta 2004 pod okriljem OVSE. Namen konference, ki poteka enkrat letno, je povečati politično prepoznavnost boja proti trgovini z ljudmi ter razpravljati o novih temah in trendih na tem področju. Konference so se poleg nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi udeležili tudi predstavniki civilne družbe in mednarodnih organizacij. Letos so sodelujoči pozornost namenili analizi že obstoječih ukrepov na področju preventive, njihovi oceni uspešnosti in iskanju novih inovativnih metod za ozaveščanje ranljivih skupin o pasteh trgovine z ljudmi.

Državna sekretarka je povedala, da Slovenija pri ozaveščanju ranljivih skupin posebno pozornost namenja otrokom in mladini. V letu 2021 je Ministrstvo za notranje zadeve uvedlo sistematičen in dolgoročen pristop ozaveščanja otrok o trgovini z ljudmi v vseh osnovnih in srednjih šolah v vseh regijah v Sloveniji. Drugo skupino, ki je izjemno ranljiva za izkoriščanje, predstavljajo migranti, begunci, prosilci za mednarodno zaščito in razseljene osebe. Slovenija se zadnja leta tako kot preostala Evropska unija sooča z nesorazmerno velikim številom prosilcev za mednarodno zaščito. Slovenska vlada se zaveda pomena celovitega pristopa k upravljanju migracij, zato sta bili nedavno sprejeti strategiji za integracijo in priseljevanje. Nova strategija priseljevanja stremi k zagotavljanju varnejših migracijskih poti in učinkovitih azilnih postopkov ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter zaščiti ranljivih kategorij. Hkrati naslavlja tudi potrebe gospodarstva pri zaposlovanju tujcev in učinkovitejši nadzor nad zaposlovanjem tujih delavcev, kjer je izkazano največje tveganje za zlorabo pravic delavcev. Slednje je še posebej pomembno pri preprečevanju trgovine z ljudmi za namen prisilnega dela in delovnega izkoriščanja.

»Pomemben del preprečevanja je tudi nenehno ozaveščanje migrantov o njihovih pravicah in sodelovanje z delodajalci pri ustvarjanju dostojnih delovnih pogojev,« je na konferenci izpostavila državna sekretarka Dobrin. Slovenska vlada je v lanskem letu ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi financirala projekt, v okviru katerega je potekalo ozaveščanje splošne javnosti in ranljivih skupin o trgovini z ljudmi s pomočjo živih eksponatov - izkoriščanih delavcev, ki so bili postavljeni v prodajne embalaže v človeški velikosti in razstavljeni na glavnih ulicah dveh največjih slovenskih mest. Z namenom ozaveščanja delodajalcev o trgovini z ljudmi je bil v okviru projekta izdelan tudi digitalni oglasni katalog z različnimi profili najpogosteje izkoriščanih delavcev, ki je bil razdeljen več kot 200 podjetjem v Sloveniji.

»Vsi ti ukrepi so znak, da si vlada še naprej prizadeva za boj proti trgovini z ljudmi, vendar pa je vedno prostor za izboljšave, predvsem na področju opolnomočenja drugih, pogosto spregledanih ranljivih skupin,« je še povedala državna sekretarka. Pri tem so organizatorji konference poudarili, da je medsebojno sodelovanje pri soočanju z novo nastajajočimi oblikami trgovine z ljudmi ključnega pomena.