Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic na donatorski konferenci za Sudan najavila nov prispevek Slovenije

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v Parizu udeležila Mednarodne donatorske konference za Sudan in sosednje države v organizaciji Francije, Nemčije in Evropske unije. V nagovoru pred zbranimi predstavniki približno 60 držav, je Štiglic poudarila, da je potrebno zaščiti civiliste in omogočiti neoviran dostop za humanitarno pomoč.
DS Štiglic sedi za omizjem

Državna sekretarka Sanja Štiglic je nagovorila zbrane na donatorski konferenci za Sudan | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

V Sudanu je svet priča eni najbolj resnih humanitarnih kriz in največji begunski krizi na svetu. Od začetka konflikta pred natančno enim letom se je število razseljenih več kot potrojilo. Razseljenih je skoraj 11 milijonov ljudi - od tega 9 milijonov v Sudanu in 1,8 milijona v sosednjih državah. Med njimi je 3 milijone otrok, kar postavlja Sudan na prvo mesto na globalni ravni. 25 milijonov ljudi  potrebuje nujno humanitarno pomoč, skoraj 5 milijonom grozi lakota. "Takoj je potrebno ukrepati na dveh prednostnih področjih. Prvič, omogočiti varno in neovirano čezmejno dostavo pomoči za ublažitev trenutne humanitarne katastrofe. Drugič, zagotoviti varno gibanje humanitarnih delavcev na območjih spopadov," je poudarila Sanja Štiglic.

Varnostne in humanitarne razmere v državi se še vedno zaostrujejo. Štiglic je izpostavila, da Slovenija v Varnostnem svetu OZN vztrajno poziva sprte strani k ustavitvi sovražnosti, zaščiti civilistov, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in omogočanju neoviranega humanitarnega dostopa. “Slovenija je zaskrbljena tudi nad slabšanjem stanja na področju človekovih pravic,” je dodala in poudarila predvsem vpliv nasilja na najbolj ranljive skupine, kot so ženske in otroci, ki nesorazmerno trpijo zaradi posledic konflikta. Nujno je, je poudarila Štiglic, da pride do obnove mirovnih pogovorov. 

Na konferenci v Parizu, ki so se je med drugim udeležili tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi ter visoki predstavniki mednarodnih organizacij, je državna sekretarka Štiglic sporočila, da bo Slovenija ob vse slabših humanitarnih razmerah prizadetemu prebivalstvu v Sudanu pomagala z dodatnim prispevkom preko Mednarodnega odbora rdečega križa v skupni višini pol milijona evrov za obdobje 2024-2026.

Skupno je bilo na konferenci napovedanih dve milijardi evrov novih sredstev za prebivalce v Sudanu in v sosednjih državah.