Skoči do osrednje vsebine

Podeljeni nagradi in priznanji Riharda Jakopiča

10. aprila so v Moderni galeriji v Ljubljani podelili najpomembnejše stanovske nagrade za likovno in vizualno umetnost – nagradi in priznanji Riharda Jakopiča 2024.

Slavnostna govornica na podelitvi je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) mag. Zoran Poznič in vršilka dolžnosti direktorice Moderne galerije Martina Vovk, program je povezoval povezoval Marko Mandić. 

Nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo je prejela Ančka Gošnik Godec za umetniški prispevek ilustracije k vodilnim tokovom umetnosti v drugi polovici 20. in v 21. stoletju. Nagrado Riharda Jakopiča je prejel Jurij Kalan, priznanji Riharda Jakopiča pa Tina Konec in Đejmi Hadrović. Več o nagradi in nagrajencih lahko preberete na spletni strani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Ministrica za kulturo je ob tej priložnosti povedala, da je »podelitev nagrad vedno priložnost, da se ozremo po umetniških dosežkih umetnikov in umetnic, ki so z delovanjem v zadnjih nekaj letih ali pa s svojim opusom še posebej zaznamovali področje vizualne umetnosti. Nagrade in priznanja umetnikom in umetnicam ne pomenijo le priznanja za njihovo vrhunsko delo, ampak v javnosti večajo njihovo vidnost in krepijo spoštovanje do njihovega dela. Veseli me, da je prejemnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo umetnica, ki je s svojim delom zaznamovala številne generacije in zaradi katere knjižna ilustracija v Sloveniji dosega izjemno visoko raven kakovosti. Prispevek Ančke Gošnik Godec k slovenski umetnosti je neprecenljiv. In prav zato je ena od umetnic, ki Slovenijo pravkar zastopa na največjem mednarodnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni, kjer se Slovenija predstavlja kot častna gostja.«

Nagrada je posvečena slikarju Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki  je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Organizator vsakoletne slovesne podelitve nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je ZDSLU v sodelovanju z Moderno galerijo. Pri izboru nagrajencev sodelujeta tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Slovensko društvo likovnih kritikov. Denarna sredstva za nagrado zagotovi Ministrstvo za kulturo.

Letošnjo strokovno žirijo so sestavljali predstavniki Odbora ustanoviteljev nagrade Riharda Jakopiča (dr. Nadja Zgonik (Slovenko društvo likovnih kritikov), Adela Železnik (Moderna galerija), Milan Erič (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov) in Uroš Potočnik (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje).

Vsem nagrajenkam in nagrajencu iskreno čestitamo.