Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon sprejela predstavnike slovenske manjšine v Avstriji

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki osrednjih organizacij slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na ključna vprašanja glede položaja in razvoja slovenske manjšine tudi v luči priprav na bližnje zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška, ki bo 24. aprila na Brdu pri Kranju.
Pogovor ministrice Fajon s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji  - omizje
1 / 3

Predstavniki slovenske skupnosti v Avstriji so ministrico seznanili z aktualnimi prizadevanji za sistemsko ureditev manjšinskih pravic na podlagi 7. člena Avstrijske državne pogodbe. V tem okviru so bile izpostavljene zahteve iz skupne peticije slovenskih organizacij, ki je bila 8. aprila 2024 uspešno predstavljena na javnem zaslišanju v Bruslju pred odborom za peticije (PETI) Evropskega parlamenta. Posebej so poudarili nujnost ukrepov za ureditev odprtih vprašanj in okrepitev dvojezičnega šolstva na vseh stopnjah, vključno s predšolsko vzgojo, ter uporabe slovenskega jezika v sodstvu in javni upravi.

Ministrica Tanja Fajon je zagotovila nadaljnjo podporo naporom slovenske skupnosti za dolgoročno ureditev njenih pravic v dvostranskih stikih in dialogu z uradnimi predstavniki Avstrije. Sogovorniki so izrazili podporo rednim zasedanjem in sodelovanju v okviru Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki je v korist vsestranskega razvoja obmejnih območij in krepi odnose med Slovenijo in deželo Koroško. Pri tem je dragocen partner na Koroškem živeča slovenska manjšina.