Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorat Republike Slovenije za stanovanja začel akcije usmerjenih nadzorov

Inšpektorat za stanovanja, organ v sestavi Ministrstva za solidarno prihodnost, je začel izvajati tri akcije nadzorov na področju stanovanj. Tudi letos bodo inšpektorji opravili usmerjene akcije na področju preverjanja upravnikov večstanovanjskih stavb, oglaševanja prodaje novih stanovanj in najemnih pogodb.

Prvi usmerjeni inšpekcijski nadzor bo na področju oglaševanja prodaje novih stanovanj, v drugi akciji pa bodo inšpektorji preverjali upravnike večstanovanjskih stavb pri odprtju ločenih fiduciarnih računov rezervnega sklada. Tretja letošnja akcija bo usmerjena na področje najemnih stanovanj, kjer bodo tako kot lani preverjali, ali imata najemodajalec in najemnik sklenjeno najemno pogodbo, letos pa bodo to akcijo razširili še na področje opuščenega vzdrževanja najemnih stanovanj.

V preteklih letih so se inšpekcijske akcije izkazale kot uspešne zlasti z vidika preventivnega delovanja. Opažamo, da je posredni učinek akcij tudi opozarjanje na zakonske obveznosti, saj se po naših akcijah zavezanci medsebojno obveščajo o svojih dolžnostih in so bolj pozorni na veljavno zakonodajo.

Na področju oglaševanja prodaje novih stanovanj bodo inšpektorji tudi letos izvedli nadzor, v katerem bodo nadzirali, ali prodajalci izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za začetek oglaševanja. Tudi na tem področju opažamo preventivne učinke inšpekcijskih akcij, saj je kršitev zakonodaje vedno manj. Prav tako se ob začetku akcij začne medsebojno obveščanje prodajalcev glede zakonskih obveznosti pri oglaševanju.

Letos bodo inšpektorji poseben poudarek namenili najemnim stanovanjem. Tako bodo lanskoletno akcijo preverjanja, ali imata najemodajalec in najemnik sklenjeno najemno pogodbo, razširili še z opuščenim vzdrževanjem najemnih stanovanj, saj opažamo porast prijav na tem področju. Stanovanjski zakon namreč nalaga najemodajalcu in najemniku obvezno sklenitev najemne pogodbe, prav tako pa obveznost tako najemodajalca kot tudi najemnika, da vzdržuje stanovanje v stanju, ki omogoča normalno rabo. Na inšpektoratu najemodajalce in najemnike že sedaj pozivajo, naj sklepajo pisne najemne pogodbe in takoj obvestijo upravnika o sklenitvi ali spremembi pogodbe. To prispeva k večji varnosti najemnikov in lastnikov, pravilnemu upravljanju večstanovanjskih stavb in pravilnih obračunih stroškov upravljanja.