Skoči do osrednje vsebine

25 let sodelovanja v evropskih programih za mladino

Od 12. do 19. aprila 2024 bo potekal Evropski teden mladih (ETM), ki ga Evropska komisija organizira vsaki dve leti in je posvečen spodbujanju udejstvovanja, sodelovanja in aktivnega državljanstva mladih po vsej Evropi in zunaj nje. V okviru ETM bodo tako organizirane številne aktivnosti, mnoge med njimi pa bodo opozarjale tudi na priložnosti in rezultate izvajanja evropskih programov za mladino.

Slovenija je v evropske programe za mladino, takrat program Mladi za Evropo, vstopila 1. maja 1999, natanko 5 let pred vstopom države v Evropsko unijo. Danes Slovenija – ko gre za področje mladinskega dela – sodeluje v programu Erasmus+ na področju mladine ter programu Evropska solidarnostna enota, ki z obsegom podpore, ki jo programa predstavljata, tvorita pomemben steber podpore izvajanju mladinskega dela in njegovega razvoja tudi v nacionalnem kontekstu mladinskega dela. O vse večji sposobnosti programov, da podpirata projekte mladinskega dela, govori tudi vse večji obseg sredstev na voljo za podporo projektom prijaviteljev iz Slovenije. Od skromnih 381.000 evrov v letu 2000 do letošnjih 7.325.928, pri čemer so se razpoložljiva sredstva za podporo iz programov prvič občutno povečevala z vstopom Slovenije v EU.

Z večanjem razpoložljivih sredstev podpore se tako vsako leto veča tudi število mladih, ki lahko izkoristijo možnost sodelovanja v projektih mladinskega dela s podporo programov. V letu 2023 je program tako podprl sodelovanje 7.027 mladih v 169 projektih, ki so jih prijavili prijavitelji iz Slovenije. Na drugi strani sodelovanje slovenskih akterjev v mladinskem delu s partnerji v drugih državah predstavlja vir spoznavanja dobrih praks in drugačnih pristopov v mladinskem delu, ki predstavljajo močno spodbudo in oporo za razvoj mladinskega dela v Sloveniji. Številni projekti, ki potekajo s podporo programov, namreč omogočajo načrtno usposabljanje mladinskih delavcev in voditeljev mladinskih skupin ter poglobljeno delo s partnerji v drugih državah na razvoju vsebin in pristopov dela v mladinskem delu. V tej razvojni dimenziji obeh programov so pomembne tudi aktivnosti zavoda MOVIT, nacionalne agencije na področju mladine v Sloveniji in predstavljajo najširšo kontinuirano ponudbo možnosti za razvoj akterjev mladinskega dela v Sloveniji.

V tem delu izvajanja programov velja omeniti eno izmed pomembnih razvojnih pobud na evropski ravni, v kateri je slovenska nacionalna agencija nosilni partner. Osrednji dogodek Evropske akademije mladinskega dela v dvoletnem ciklusu, ki je posvečena spodbujanju in uveljavljanju inovacij v mladinskem delu in ima svoje mesto tudi v Evropski agendi za mladinsko delo, se bo odvil letošnjega maja – že tretjič zapored - v Kranjski Gori.

Janez Škulj