Skoči do osrednje vsebine

Odločitve z 99. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 99. seji obravnavala in sprejela šest točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spremembe Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev.

Vlada je septembra 2020 sprejela Uredbo o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev, s katero je uredila izvajanje Uredbe 625/2017/EU, ki vzpostavlja okvir za izvajanje uradnega nadzora in drugih uradnih dejavnosti za preverjanje skladnosti z zakonodajo EU. Namen enotne zakonodaje EU je zagotoviti harmonizirana pravila za doseganje ciljev glede varnosti agroživilske verige ter dosegati visoke standarde za zdravje ljudi in živali na način, ki pomeni usklajeno delovanje nadzorstvenih dejavnosti na notranjem trgu EU.

Ker so se z izvajanjem Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev pokazala področja, ki jih je treba dodatno urediti, se s spremembo in dopolnitvijo navedene uredbe uvajajo te spremembe:

  • spremenjena obveznost izvajalcev dejavnosti glede obveščanja pristojnih organov,
  • poenostavljen postopek za drugo strokovno mnenje in razširjanje nabora strokovnjakov za pripravo drugega strokovnega mnenja,
  • opredelitev postopkov imenovanja uradnih in nacionalnih referenčnih laboratorijev v drugih državah članicah,
  • obveznosti izvajanja postopkov pri vnosu in uvozu določenega blaga in živali,
  • določitve pristojbin in popravka napak v številkah glede pristojbin.

Spremembe Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo, v programskem obdobju 2021–2027

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA), v programskem obdobju 2021–2027. Podlaga za sprejetje Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, iz ESPRA 2021–2027 je Zakon o morskem ribištvu.

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, iz ESPRA 2021–2027 ureja in določa nujne dopolnitve, ki omogočajo lažje in hitrejše izvajanje aktivnosti lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (angleško Community-Led Local Development-CLLD), za končne upravičence. S spremembo uredbe se omogočijo predplačila, skladno z Zakonom o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, za tiste upravičence, ki ustrezajo besedilu 33. člena navedenega zakona, določijo se roki za vlaganje zahtevkov za delovanje lokalnih akcijskih skupin za ribištvo (LASR) ter uskladijo posamezne vsebine iz Prilog 5 in 6 predmetne uredbe.

Spremembe Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020

Vlada je izdala Uredbo o spremembah Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (PRP RS) za obdobje 2014–2020.

Uredba o spremembah Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz PRP RS za obdobje 2014–2020 se spreminja v delu, ki se nanaša na povečanje finančnih sredstev, ki se namenjajo izplačilu obveznosti za ukrep plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami za leto 2023.

V okviru veljavne uredbe je za ukrep plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami za leto 2023 skupaj na razpolago 48.000.000 evrov, za vsa izplačila pa je bilo treba zagotoviti 51.000.000 evrov. Razlika v višini načrtovanih in potrebnih sredstev je posledica uveljavitve novega modela točkovanja težavnosti kmetijskih gospodarstev na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje in nove formule za izračun plačila v letu 2023. Oboje vpliva na izračun plačila. Zaradi navedenih novosti in ne glede na opravljene predhodne simulacije je prišlo do nekoliko povečane potrebe po sredstvih.

Sprememba Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020

Vlada je izdala Uredbo o spremembi Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (PRP RS) za obdobje 2014–2020.

Uredba o spremembi Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz PRP RS za obdobje 2014–2020 je pripravljena zaradi spremembe datuma, do katerega mora upravičenec, ki vodi knjigovodstvo v skladu z metodologijo FADN (gre za mrežo knjigovodskih podatkov s kmetij; angleško Farm accountacy data network-FADN), zagotoviti standardno obdelavo podatkov in standardno obdelane podatke vsako leto poslati Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

V veljavni uredbi je določeno, da mora standardno obdelane podatke vsako leto v obdobju trajanja obveznosti poslati najpozneje do 15. aprila. Zaradi časovnega zamika nekaterih izplačil iz naslova skupne kmetijske politike ni mogoče zagotoviti vseh potrebnih podatkov za obdelavo in pošiljanje do prej navedenega datuma, zato se datum navedene obveznosti s 15. aprila prestavi na 15. oktober.  

Stališče do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o zaščiti živali med prevozom

Vlada je sprejela predlog stališča Republike Slovenije o Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o zaščiti živali med prevozom in postopki, povezanimi z njim, spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 1255/97 in razveljavitvi Uredbe Sveta (ES) št. 1/2005.

Slovenija pozdravlja nadaljevanje prizadevanj na ravni EU na področju dobrobiti živali, saj dobrobit živali izboljšuje zdravje živali in kakovost živil, zmanjšuje potrebo po uporabi antimikrobnih zdravil in omogoča ohranjanje biološke raznolikosti. V tem okviru podpira vzpostavitev enotnega zakonodajnega okvirja EU za zaščito dobrobiti živali med prevozom, še zlasti z vidika preprečevanja nadaljnjega izkrivljanja konkurence in neenake ravni dobrobiti živali na ravni EU.

Slovenija podpira namen in cilje predloga uredbe in pozdravlja dejstvo, da se pri predlogih za krepitev dobrobiti upoštevajo nova tehnološka in znanstvena dognanja ter dobre prakse. Po mnenju Slovenije bodo številni predlagani ukrepi prispevali h krepitvi dobrobiti živali med prevozom, hkrati pa opozarja, da bo treba nekatere predloge, kot so na primer čas potovanja, prevoz ranljivih živali in prevoz pri ekstremnih temperaturah, še nadgraditi v soglasju med državami članicami. Pomembno je tudi, da bo nova uredba odpravila nejasnosti pri razlagi zakonodaje in zagotovila enovito izvajanje nadzora v vsej EU.

Slovenija opozarja tudi na pomen sinergij zakonodaje s področja dobrobiti živali s skupno kmetijsko politiko in zlasti na zagotavljanje ustreznih informacij potrošnikom in javnosti. Pristop glede prehodnega obdobja bo po mnenju Slovenije vsem zadevnim subjektom omogočil dovolj časa za pripravo na nove pogoje.

Stališče Republike Slovenije do Predloga sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije zastopa v Mednarodnem svetu za žito glede pristopa Senegala h Konvenciji o trgovanju z žitom iz leta 1995

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije do Predloga sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije zastopa v Mednarodnem svetu za žito glede pristopa Senegala h Konvenciji o trgovanju z žitom iz leta 1995. Republika Slovenija predlog sklepa podpira.

Evropska Unija je s Sklepom Sveta 96/88/ES sklenila Konvencijo o trgovanju z žitom iz leta 1995 in s tem postala članica Mednarodnega sveta za žito. Na podlagi navedene konvencije lahko k njej pristopijo vlade vseh držav pod pogoji, ki jih Mednarodni svet za žito določi za primerne.

Senegal je 22. decembra lani uradno zaprosil za pristop h Konvenciji, njegova prošnja za pristop je bila obravnavana na 59. zasedanju Mednarodnega sveta za žito 24. januarja letos. Na tej seji se je Mednarodni svet za žito strinjal, da bi bilo treba o prošnji za pristop odločiti s pisnim postopkom (glasovanjem po pošti) najpozneje do 24. aprila 2024.

Članstvo Senegala v Mednarodnem svetu za žito je v interesu Unije, saj je Senegal pomemben proizvajalec riža in grobozrnatih žit, vendar ni samozadosten in ne more v celoti pokriti domače potrošnje, zato mora uvažati dodatne količine različnih žit. 

Če se odobri prošnja Senegala za pristop h Konvenciji in posledično za sodelovanje v Mednarodnem svetu za žito, bo Senegal članica uvoznica v skladu z navedeno konvencijo.

S sklepom Sveta se pooblasti Evropsko komisijo, da v imenu Evropske unije zastopa stališče v Mednarodnem svetu za žito, da se odobri pristop Senegala h Konvenciji o trgovanju z žitom iz leta 1995.