Skoči do osrednje vsebine

Zaključna konferenca projekta Hiša za otroke

Državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje mag. Andreja Kokalj je nagovorila zaključno konferenco projekta Hiša za otroke. Zahvalila se je vsem, ki so s svojim delom prispevali k njeni ustanovitvi.

Mag. Kokalj je spomnila, da se je ministrstvo za celovitejšo ureditev položaja otroka kot oškodovanca, priče ali storilca v kazenskem postopku oprlo na mednarodno dobro prakso: »Na ministrstvu smo izkoristili priložnosti sodelovanja v mednarodnih projektih in se najprej osredotočili na najranljivejše in najtežje primere, to je primere spolne in fizične zlorabe otrok. K nalogi zagotoviti otrokom bolj prijazen pristop pri odkrivanju in preganjanju storilcev teh dejanj, smo se odločili pristopiti z vzpostavitvijo Hiše za otroke, po islandskem modelu Barnahus.« Povedala je, da je z zagonom Hiše za otroke Slovenija na dobri poti k zagotavljanju otroku prijaznega pravosodja in uresničenja prizadevanj postati ena od najnaprednejših držav pri zagotavljanju otroku prijaznega pravosodja. Pri tem se opira na dosedanje domače izkušnje ter na mednarodne deležnike »s katerimi bomo tudi nadalje sodelovali in nadgrajevali ureditev otrokovih pravic v vseh sodnih postopkih in širše, tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru.«

Hiša za otroke skrbi za usklajevanje vzporednih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka, s čimer se preprečuje vnovična travmatizacija otrok med postopkom preiskave in postopkom pred sodiščem. »Hvala vam za vaše požrtvovalno delo«, se je vsem, ki so s svojim delom prispevali k njeni ustanovitvi, zahvalila mag. Kokalj ter ob tem posebej izpostavila sodelavke in sodelavce Oddelka za otroku prijazno kazensko pravosodje.

Konferenca v Zrečah je organizirana v okviru vnaprej opredeljenega projekta Hiša za otroke, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Izobraževanje - krepitev človeških virov. Na njej razpravlja več strokovnjakov iz različnih področij obravnave otrok iz Slovenije, Islandije, Finske, Irske in Švedske.

državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje mag. Andreja Kokalj
1 / 4