Skoči do osrednje vsebine

V Prešernovem gledališču Kranj so ob koncu 54. Tedna slovenske drame podelili stanovske nagrade

V dvanajstih dneh festivalskega programa so si obiskovalke in obiskovalci lahko ogledali sedem predstav v tekmovalnem in pet v spremljevalnem programu, tri predstave v programu za mlade, en ekskluzivni dogodek ter še sedemnajst dogodkov letos izjemno bogatega dodatnega programa.

Slavnostnega zaključka sta se med drugimi udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Ministrica dr. Asta Vrečko je podelila nagrado Slavka Gruma, ki jo je prejela Iza Strehar za besedilo Nezakonske matere.

V pozdravnem nagovoru je ministrica poudarila, da imamo v Sloveniji zagotovljene vse pogoje za umetniško ustvarjanje in, za razliko od nekaterih drugih držav, živimo v miru, zato imamo vsi priložnost in odgovornost, da ustvarjamo umetnost in nadaljujemo dragoceno tradicijo festivalov, kakršen je Teden slovenske drame, ki je letos že 54. po vrsti, in kjer se izkaže res vrhunsko delo umetniških in drugih, podpornih sodelavcev v kulturi.

Na sklepni slovesnosti so podelili devet nagrad (dve nagradi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije – DGKTS).

Šeligova nagrada za najboljšo predstavo v celoti je šla Mrakijadi v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Igralski nagradi sta šli v roke Tine Vrbnjak in Benjamina Krnetića (oba sta nagrajena za vlogi v Mrakijadi). Občinstvo je najbolj prepričala Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire + Zmožnost + Igre + Borba v režiji Tjaše Črnigoj. Soavtorice serije predavanj – performansov Spolna vzgoja II so prejele tudi posebno nagrado žirije. Projekt, ki je nastal v produkciji Nove pošte (Zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča) in Mesta žensk, so nagradili za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki. Nagrado za mladega dramatika je prejela Brina Jenček.

Najdaljši aplavz sta poželi prejemnici nagrade za življenjsko delo DGKTS, Marinka Poštrak, dolgoletna umetniška vodja in zdaj dramaturginja Prešernovega gledališča Kranj, ter prejemnica nagrade Slavka Gruma Iza Strehar.

Vsem nagrajenkam in nagrajencu čestitamo.