Skoči do osrednje vsebine

Sofinanciramo program za trajnostno gospodarjenje s kmetijskimi tlemi

Državni sekretar dr. Blaž Germšek je prek avdio-video povezave nagovoril udeležence na predstavitvi rezultatov projekta Na poti k trajnostnemu gospodarjenju s kmetijskimi tlemi, ki je del programa konzorcija EJP Soil (angleško European Joint Programme).

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo znotraj programa zagotovilo dodatnih 44 odstotkov za sofinanciranje preko raziskovalnih razpisov.

Državni sekretar Germšek je v uvodnem nagovoru poudaril, da so tla poleg zraka in vode ključen naravni vir, ki omogoča življenje na kopnem. So neobnovljiv vir za proizvodnjo hrane in rast gozdov, ki se obnavljajo zelo počasi – le nekaj centimetrov v tisoč letih. Ko jih uničimo, so uničena za dobo človekove civilizacije. Tla niso le temelj za oskrbo s hrano, krmo, biomaso in surovinami, ampak opravljajo različne ekosistemske storitve. Zaradi zagotavljanja okoljskih, ekonomskih in socialnih funkcij so izrednega pomena za ljudi, naravo in okolje.

V evropskem prostoru je vse več pozornosti namenjene tlom, kar se odraža v različnih dokumentih, ki obravnavajo njihov pomen. Evropski zeleni dogovor je postavil ambiciozen načrt za preoblikovanje EU v pravično in uspešno družbo s trajnostnim gospodarstvom, ki ščiti naravni kapital ter zagotavlja zdravje in dobro počutje državljanov. V okviru tega je Evropska komisija sprejela več strategij, kot so strategija EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030, strategija »od vil do vilic«, akcijski načrt za odpravo onesnaževanja, strategija EU za prilagajanje podnebnim spremembam in strategija EU za tla do leta 2030.

Državni sekretar Germšek je na predstaviti še povedal, da pomembno vlogo igra tudi EJP Soil, evropski skupni program za upravljanje kmetijskih tal, ki naslavlja ključne družbene izzive, vključno s podnebnimi spremembami in prihodnjo oskrbo s hrano, ter si prizadeva vzpostaviti vseevropski okvir za podnebno trajnostne sisteme upravljanja s kmetijskimi tlemi. Različni projekti programa EJP Soil prinašajo raziskovalne rezultate, ki bodo pomagali uresničevati zaveze navedenih strategij in predloga direktive.

Ali ste vedeli

Leta 2020 se je Slovenija dejavno vključila v evropsko pobudo EJP Soil, ki si prizadeva zgraditi trajnostno evropsko integrirano raziskovalno skupnost na področju kmetijskih tal ter razviti in uporabiti načrt o podnebnem trajnostnem upravljanju kmetijskih tal. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v obdobju 2020–2025 v okviru programa EJP Soil zagotovilo sredstva v višini 333.624,38 evrov. Poleg tega sta se v program EJP Soil kot povezani tretji osebi vključila Kmetijski inštitut Slovenije in Fakulteta za biosistemske vede Univerze v Mariboru prek Univerze v Ljubljani.