Skoči do osrednje vsebine

Prvič se je sestal Strokovni svet za zaščito živali v novi sestavi

Ministrica Mateja Čalušić in državna sekretarka Eva Knez sta se včeraj udeležili prve seje Strokovnega sveta za zaščito živali v mandatu 2023—2026. Na seji so izvolili novo vodstvo sveta ter razpravljali o predvidenih dejavnostih in vsebinskih smernicah za prihodnje obdobje.
Ministrica in člani sveta za mizo
1 / 3

Ministrica Čalušić je pozdravila člane novega Strokovnega sveta za zaščito živali in jim zaželela konstruktivno delo v mandatu 2023–2026. V nadaljevanju sestanka so člani sveta za novo predsednico izvolili prof. dr. Alenko Dovč z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Zaradi odsotnosti dveh članov bodo podpredsednika in tajnika izvolili na naslednji seji, ki bo predvidoma junija. Takrat bodo sprejeli tudi poslovnik. Člani so razpravljali tudi o predvidenih dejavnostih za prihodnje obdobje, predstavniki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa so jih seznanili z nacionalno in evropsko zakonodajo s področja zaščite živali, ki je v pripravi.

Strokovni svet za zaščito živali je strokovno svetovalno telo ministrice, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali. Deluje od leta 2001, sestavljajo pa ga priznani strokovnjaki veterinarske, medicinske, biološke, farmacevtske in zootehnične stroke ter predstavniki organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali pred mučenjem. Glavne naloge sveta so spremljanje stanja na področju zaščite živali in priprava ukrepov, predlaganje meril za izdajo dovoljenj za poskuse na živalih ter priprava mnenj in predlogov pri pripravi predpisov o zaščiti živali in drugih zadevah.

Člani sveta v peti sestavi  za obdobje 2023–2026 so prof. dr. Alenka Dovč (Veterinarska fakulteta), izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan (Veterinarska fakulteta), izr. prof. dr. Manja Zupan Šemrov (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), doc. dr. Tina Klenovšek (Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru), dr. Janko Skok (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru), prof. dr. Elena Bužan (Univerza na Primorskem) in Severina Iskrač (Društvo za zaščito živali Maribor).