Skoči do osrednje vsebine

Poročanje o finančnih računih - strokovni posvet za finančne institucije

9. aprila 2024 je na Finančni upravi potekal strokovni posvet v zvezi s poročanjem informacij o finančnih računih na podlagi standarda Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Združenih držav Amerike o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju (FATCA).

Letos mineva 10 let od podpisa FATCA sporazuma med Vlado Republike Slovenije in ZDA ter prav tako deset let od sprejetja OECD standarda ter podpisa Večstranskega sporazuma med pristojnimi organi o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih. Finančna uprava po eni strani tekoče zagotavlja visoko kakovostne informacije drugim pristojnim organom, po drugi strani pa pridobiva informacije iz tujine, ki jih uporabi v postopkih nadzora.

Posvet je bil namenjen domačim finančnim institucijam, ki letno poročajo podatke o finančnih računih za nerezidente. Posveta so se udeležili predstavniki bank, zavarovalnic, investicijskih skladov in družb za upravljanje, prav tako tudi predstavniki interesnih združenj. Udeležili so se ga tudi nadzorni organi, in sicer predstavniki Urada za preprečevanje pranja denarja in Agencije za trg vrednostnih papirjev ter predstavniki Ministrstva za finance.

Glavno vodilo strokovnega posveta, ki ga je izvedla Finančna uprava, je skrb za zagotavljanje kakovosti izmenjanih informacij. Na srečanju so bile izpostavljene najpomembnejše vsebine, ki so pomembne za učinkovito izvajanje standarda CRS (angleško Common Reporting Standard - CRS) in FATCA sporazuma. Posebej so bile predstavljene pomanjkljivosti, ki jih Finančna uprava zaznava v postopkih nadzora nad pravilnostjo izvajanja postopkov dolžne skrbnosti in poročanja.

Namestnik generalnega direktorja Finančne uprave za govorniškim odrom predava udeležencem srečanja

Poročanje o financnih računih - strokovni posvet | Avtor: Finančna uprava