Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Stojmenova Duh o umetni inteligenci na srečanju med Italijo in Slovenijo

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila poslovno – inovacijskega dogodka med Italijo in Slovenijo, ki združuje Dan italijanskega raziskovanja v svetu z 11. Italijanskim poslovnim forumom. Osrednja tema letošnjega srečanja je bilo področje umetne inteligence ter izmenjava dobrih praks in krepitev sodelovanja med sosednjima in prijateljskima državama na tem področju.
Skupinska slika ministrice in gostov foruma.

Ministrica in udeleženci foruma | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

V nagovoru je ministrica izrazila prepričanje o velikem potencialu, ki ga umetna inteligenca in nove tehnologije predstavljajo za soočanje z izzivi in izboljšanje kakovosti našega življenja na številnih področjih, kot so zaposlovanje, poslovanje podjetij, zdravstvo, izobraževanje. V Sloveniji imamo več kot 50 let izkušenj na področju raziskav umetne inteligence in več kot 30 let izkušenj na področju visokošolskega izobraževanja. Podobno kot v drugih državah je tudi pri nas premalo strokovnjakov na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij. Zato pospešeno izvajamo programe digitalnega usposabljanja za vse starostne skupine. Imamo strategijo na področju umetne inteligence, Nacionalni program za umetno inteligenco, ki opredeljuje cilje in ukrepe na šestih prednostnih področjih: zdravje, industrija 4.0, javna uprava, jezikovne tehnologije, trajnostna pridelava hrane ter okolje in prostor. Naša vizija je zagotoviti zaupanja vredno umetno inteligenco v službi človeštva. Zavedamo se, da uporaba umetne inteligence odpira pomembna etična vprašanja, kot so zasebnost, preglednost in odgovornost. Zato je ključnega pomena, da so na voljo etične smernice in predpisi, ki bodo zagotovili, da tehnologije umetne inteligence spoštujejo demokracijo in človekove pravice, preprečujejo diskriminacijo in zagotavljajo odgovorno uporabo tehnologij po vsem svetu. Februarja letos smo skupaj z Unescom organizirali Svetovni forum o etiki umetne inteligence, na katerem je več kot 600 odločevalcev, vodilnih predstavnikov industrije, znanstvenih in raziskovalnih ustanov ter nevladnih organizacij iz 67 držav iskalo skupne rešitve za izzive etike in zaupanja v umetno inteligenco. Zelo pomemben je Akt EU o umetni inteligenci, ki predstavlja prvo zakonodajo na svetu, ki ureja uporabo umetne inteligence z uvedbo zaščitnih ukrepov, da bodo sistemi umetne inteligence varni, pregledni in nediskriminatorni. Za premagovanje izzivov je zelo pomembno okrepljeno sodelovanje vseh deležnikov v digitalnem ekosistemu, tudi med državami, zato so tovrstni dogodki zelo pomembni.

Poslovno-inovacijsko srečanje je organizirala italijanska agencija za zunanjo trgovino in Italijansko-slovenski Forum v partnerstvu z veleposlaništvom Republike Italije, Italijanskim kulturnim institutom in Institutom Jožef Stefan. Dogodka se je udeležilo večje število predstavnikov Italije in Slovenije iz državne uprave, znanstveno-raziskovalnih inštitucij in podjetij, kar dokazuje odlično sodelovanje med državama.