Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Gajšek na Vrhu zelene energetike

Na Brdu pri Kranju je potekal 14. Vrh zelene energetike Energetika in okolje. Okrogle mize o priložnostih in pasteh investicij v obnovljive vire energije se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Miran Gajšek.

Dogodek je namenjen izmenjavi mnenj med odločevalci, energetiki, okoljskimi strokovnjaki, uporabniki prostora ter vsemi, ki se zavedajo nujnosti zelenega prehoda in uvajanja obnovljivih virov energije (OVE). Izziv letošnjega Vrha, o katerem so razpravljali tudi na okrogli mizi,  je bil kako bomo v Sloveniji lažje in hitreje dosegli uvajanje novih obnovljivih virov in s tem povezanih energetskih rešitev.  Na okrogli mizi so poleg državnega sekretarja mag, Mirana Gajška sodelovali še Tomislav Tkalec, vodja sektorja za obnovljive vire na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo,  dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor, Holding slovenske elektrarne (HSE), Marjan Eberlinc, generalni direktor, Plinovodi in dr. Uroš Kerin, pomočnik direktorja za upravljanje s sredstvi in projekti (ELES).

Govorili so o izzivih pospeševanja OVE ter o tem, kako potrebno je odgovorno voditeljstvo za uspeh umeščanja ter izvedbe različnih projektov OVE. Kot glavne izzive so izpostavili potrebni čas za samo umeščanje v primerjavi z izvedbo, spremenljivost cen, odvisnost od subvencij in pa kontinuiteta kadrov in strokovnjakov.

Nova tveganja in dinamiko pa prinaša tudi dejstvo, da se energetika spreminja iz državnega stebra v poslovno priložnost.

Mag. Miran Gajšek je poudaril, da da je število strokovnjakov, ki se s ukvarjajo s procesi umeščanja v prostor, omejeno in vseh projektov ni mogoče peljati hkrati, zato je na podlagi pobud investitorjev ključno določiti prioritete. Povedal je še, da  da morajo pri umeščanju v prostor vsi deležniki, od nosilcev urejanja prostora do pobudnikov, govoriti skupni jezik, prav tako je treba delati z občinami in nevladnimi organizacijami. Pojasnil je še, da so sedaj uvedli sistem enkratnih mesečnih koordinacij na ravni državnih sekretarjev, kjer se poroča o napredku, težave konkretnih projektov pa rešujejo sproti. "Moramo se maksimalno dobro pripraviti na javno razgrnitev," je poudaril in dodal, da si je vlada zadala čim več državnih prostorskih načrtov končati čim prej. Kot je ocenil, je način dela, ki so ga zastavili, dober in prinaša rezultate