Skoči do osrednje vsebine

Napovedati je treba dohodke iz tujine

Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, mora tudi te dohodke napovedati v ugovoru zoper Informativni izračun dohodnine. Če pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, le-ta ne bo prejel Informativnega izračuna dohodnine in mora sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

Finančna uprava namreč avtomatično pridobiva podatke v okviru mednarodne izmenjave podatkov o dohodkih, ki so jih rezidenti Republike Slovenije dosegli v tujini.

Tako pridobljene podatke Finančna uprava primerja s podatki zavezancev, ki so jih morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. V primeru, ko se ugotovijo razhajanja v podatkih, Finančna uprava začne postopke nadzora, ki so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. Če bo ugotovljeno, da zavezanci niso izpolnili svojih obveznosti napovedovanja dohodkov Finančni upravi, bodo uvedeni tudi ustrezni prekrškovni postopki. Zato Finančna uprava zavezancem svetuje, da sami napovejo podatke o dohodkih, ki jih dosegajo v tujini.

Za dohodke, ki se vključujejo v letno davčno osnovo za odmero dohodnine, le-te  napovejo bodisi z medletnimi napovedmi za odmero akontacije dohodnine ali pa najpozneje v ugovorih zoper Informativni izračun dohodnine oziroma v letni napovedi za odmero dohodnine. Na ta način se bodo izognili tako globam, kot tudi morebitnim zapletom pri uveljavljanju davčnih ugodnost, ki jih lahko uveljavljajo.