Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo pozdravlja pobudo za dogovorno rešitev sklenjenih posojilnih pogodb v švicarskih frankih

Ministrstvo za finance pozdravlja aktualno pobudo Združenja bank Slovenije (ZBS) za enotno ponudbo dogovorne rešitve sklenjenih posojilnih pogodb v švicarskih frankih (CHF). Ministrstvo se je od sredine leta 2022 v sodelovanju z Združenjem bank Slovenije in Banko Slovenije zavzemalo za iskanje izvensodnih rešitev, ki naslavljajo socialno šibkejše.

Reševanje te problematike traja od začetka leta 2015 dalje, ko je prišlo do nenadne spremembe menjalnega tečaja CHF v razmerju do evra. Kot odziv na navedeno problematiko je bil v preteklosti med drugim sprejet Zakon o razmerjih med kreditodajalci in kreditojemalci glede posojil v švicarskih frankih, ki pa ga je Ustavno sodišče v novembru 2022 razveljavilo.

Aktualna pobuda ZBS naslavlja kreditojemalce, ki so glede na povprečne mesečne dohodke na osebo razvrščeni v sedmi dohodkovni razred ali nižje. Ponudba omogoča možnost spremembe kredita v švicarskih frankih v kredit v evrih, in sicer s sklenitvijo nove pogodbe o kreditu v evrih za odplačilo kredita v CHF. Ta možnost zajema vse neodplačane kredite, pri čemer se pri preračunu obveznosti kredita v švicarskih frankih v evre upošteva referenčni tečaj Evropske centralne banke za CHF na dan 31. decembra 2014.

Ministrstvo izpostavljeno problematiko podrobno spremlja že dalj časa in je vedno zagovarjalo stališče, da je smiselno rešitve iskati tudi na ravni izvensodnega dogovornega reševanja. Po devetih letih imajo tako banke kot kreditojemalci namreč že izkušnje z dolgotrajnimi sodnimi postopki, tako po mnenju ministrstva predstavljena dogovorna rešitev vsekakor predstavlja dodatno možnost za reševanje te problematike.

Ministrstvo sicer obžaluje, da se v ponudbo niso vključile vse banke, ki imajo še aktivne kredite v švicarskih frankih, po pojasnilih ZBS pa naj bi predmetna ponudba kljub temu naslavljala pomemben del socialno šibkejših kreditojemalcev, ki imajo še vedno sklenjene posojilne pogodbe v CHF.

Izpostaviti velja, da je dogovorna rešitev nova, dodatna in ne edina možnost za rešitev kreditojemalčevega položaja, ta bo imel namreč ob sprejemu ponudbe še vedno možnost morebitnega sodnega varstva.