Skoči do osrednje vsebine

Informacija o stanju prijav za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/2025

Do 2. aprila 2024, roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto 2024/2025, se je na 26.066 razpisanih prostih mest prijavilo skupaj 22.976 kandidatov.

Na programih nižjega poklicnega izobraževanja, kjer je razpisanih 844 prostih mest, je prijavljenih 752 kandidatov oziroma 3,3 odstotka prijavljenih. Na programih srednjega poklicnega izobraževanja, kjer je na voljo 6.954 razpisanih mest, je prispelo 4.511 prijav oziroma 19,6 odstotka prijavljenih, od tega se je 189 kandidatov prijavilo v vajeniško obliko izobraževanja. Na skupno 10.540 razpisanih mest v okviru programov srednjega strokovnega izobraževanja se je prijavilo 9.904 kandidatov oziroma 43 odstotkov vseh prijavljenih kandidatov, na 7.728 prostih gimnazijskih mest pa se je prijavilo 7.809 kandidatov oziroma 34 odstotkov prijavljenih.

Zgornji podatki o deležih prijavljenih kandidatov kažejo, da letošnje stanje prijavljenih kandidatov ne odstopa od dosedanjih. Tudi letos se nadaljuje trend povečanega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot vsako leto pa se največ kandidatov prijavi v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja. Glede na to, da smo v zadnjih letih zaznali, da se veliko kandidatov iz manjših krajev ali krajev, ki so blizu večjih središč, odloča za vpis v šole v večjih središčih, lahko rečemo, da se je morda letos ta trend nekoliko omilil.

Letos osnovno šolo zaključuje 21.305 devetošolcev, kar je 266 učencev manj kot lani. Skupno število prijavljenih kandidatov je sicer nekoliko večje od števila učencev, ki letos zaključujejo osnovno šolo, saj se v programe nižjega poklicnega izobraževanja lahko vpišejo tudi učenci, ki bodo letos opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno zaključili vsaj 7. razred. Nekaj je kandidatov, ki se predhodno šolajo v tujini, na razpisana mesta pa lahko kandidirajo tudi dijaki letošnjih 1. letnikov, ki bi se želeli naslednje šolsko leto ponovno vpisati v začetni letnik, vendar v drug program.

V skladu z rokovnikom imajo vsi kandidati možnost, da do 23. aprila 2024, do 15. ure, svojo prijavo iz kakršnihkoli razlogov prenesejo na drugo šolo ali v drug program. Podatki o stanju prijavljenih kažejo, da je na voljo dovolj mest za izbiro na vseh vrstah izobraževalnih programov, tudi v gimnazijskih programih. Nekaj šol, predvsem tistih, ki izvajajo gimnazijski program, se bo v skladu z dosedanjo prakso zagotovo odločilo sprejeti dodatne novince in sicer na račun mest, ki so sicer v oddelkih rezervirana za morebitne ponavljalce. Na ta način, prav tako pa z oblikovanjem nadnormativnih oddelkov vsako leto pridobimo okoli 500 dodatnih prostih mest.

Kjer prostorske in kadrovske zmožnosti šole dopuščajo možnosti za morebitno povečanje obsega razpisanih mest, bomo o predlogih šol za povečanje obsega razpisanih mest v skladu z rokovnikom odločali v maju, po roku za prenos prijav, ko bo stanje prijavljenih v 1. roku dokončno znano.