Skoči do osrednje vsebine

Evidence o dimnikarskih storitvah

Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo smo prebivalcem Republike Slovenije, ki v evidenci nimajo opravljenih predpisanih dimnikarskih storitev, posredovali dopis, s katerim jih seznanjamo, da v omenjeni evidenci nimajo vpisane storitve.

V dopisu smo jih seznanili, da kot pristojno ministrstvo vodimo evidence kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav, kot tudi podatke o opravljenih in neopravljenih dimnikarskih storitvah ter izmerjenih emisijah dimnih plinov, in da v omenjeni evidenci nimajo vpisane storitve. Za vnos podatkov v te evidence so zadolžene izbrane dimnikarske družbe, zato preverite pri svoji dimnikarski službi, zakaj storitev ni vnesena.

Podrobnejše informacije s področja izvajanja dimnikarskih storitev lahko dobite tudi na naši spletni strani, kjer najdete tudi seznam dimnikarskih družb.

Dimnikarske storitve zagotavljajo neoporečno uporabo kurilnih naprav, kar pomeni zaščito zdravja ljudi, zagotavljanje požarne varnosti ter varovanje okolja in učinkovito rabo energije. Zakon o dimnikarskih storitvah, ki je bil sprejet leta 2017, določa, da mora vsak uporabnik za izvajanje dimnikarskih storitev izbrati dimnikarsko družbo, ki mu bo izvajala dimnikarske storitve na njegovih napravah. Na podlagi določb zakona je odgovornost za izvedbo dimnikarskih storitev prenesena na uporabnika dimnikarskih storitev.

Vsi tisti, ki za svojo kurilno napravo torej še nimate vpisanih opravljenih dimnikarskih storitev, lahko storite naslednje:

  • če še nimate izbrane dimnikarske družbe, jo izberite in se dogovorite za obisk dimnikarja,
  • če imate izbrano dimnikarsko družbo, naročite izvedbo storitev oziroma, če so bile storitve izvedene, prosite dimnikarsko družbo, da jih vnese v evidenco,
  • če je bila kurilna naprava odstranjena, vas prosimo, da v skladu s 24. členom zakona o tem obvestite izbrano dimnikarsko družbo, ki bo opravila ogled in izbrisala kurilno napravo iz evidence,
  • primeri nesreč na začetku letošnje kurilne sezone potrjujejo, da je treba nujno redno vzdrževati kurilne naprave, zato vas prosimo, da dimnikarski družbi prijavite tudi naknadno vgrajene naprave in omogočite izvedbo rednih storitev. Če gre za dodaten vir ogrevanja, je perioda pogostosti izvedbe dimnikarskih storitev prilagojena času uporabe v kurilni sezoni.