Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev študije primera Potres v Turčiji 2023

V sredo, 3. 4. 2024, smo v prostorih Javnega zavoda gasilske brigade Koper izvedli predstavitev študije primera "Potres v Turčiji 2023".

Predstavniki Civilne zaščite in drugi predavatelji so nam predstavili njihove aktivnosti v pripravah na napotitev, delovanje na potresnem območju ter vrnitev v domovino.

Domen Torkar je kot član enote civilne zaščite v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite, ki je bila napotena v Turčijo, predstavil delovanje Mehanizma ter usklajevanje in dostavo pomoči evropskih držav na potresno območje.

Za Pomoč Turčiji smo na ravni Uprave za zaščito in reševanje organizirali začasni sestav Civilne zaščite z vodniki reševalnih psov, ki jo je vodil Blaž Turk. Predstavil nam je priprave na odhod, prevoz, organizacijo dela na terenu, varnostne vidike ter povratek v domovino.

Mitja Tomažič je kot član za zveze slovenskega začasnega sestava Civilne zaščite, napotenega v Turčijo, skrbel za komunikacijske povezave med enoto, matično državo, državo gostiteljico, turško civilno zaščito in drugimi reševalnimi enotami. 

Roman Starman, vodnik reševalnega psa, je predstavil izobraževanje, trenažni proces in usposobljenost vodnikov in njihovih reševalnih psov. "Delovanje vodnikov in reševalnih psov na potresnem območju v realnem okolju ni možno zanesljivo predvideti zaradi prisotnosti ostrih predmetov, črepinj, kablov, nagnjenih stavb, visečih predmetov itd. Poleg tega jih motijo vonjave, ki jih na vajah in usposabljanjih ni možno prikazati" je povedal.

Predavateljem se iskreno zahvaljujemo, da so svoje znanje in spoznanja lahko delili z nami.

Poslušalci za šolskimi klopmi.

Udeleženci predstavitve študije primera. | Avtor: Andrej Gustinčič

1 / 3