Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije z namestnico ministra za EU Cipra Raouno

Državni sekretar Marko Štucin je na konzultacijah gostil namestnico ministra za EU Republike Ciper Marileno Raouno. Pregledala sta dvostranske odnose ter govorila o slovenskih izkušnjah s pripravami na predsedovanje Svetu EU leta 2021 ter o aktualnih evropskih temah, kot so širitev EU, Zahodni Balkan, institucionalne reforme EU in odnosi EU-Turčija, vključno s ciprskim vprašanjem, migracije.
državni sekretar Štucin in ciprska namestnica zunanjega ministra na sprehodu

Državni sekretar Marko Štucin je gostil namestnico ministra za zunanje zadeve Cipra, pristojna za evropske zadeve, Marileno Raouna | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Sogovornika sta se zavzela za nadaljevanje v zadnjem obdobju še posebej intenzivne dinamike dvostranskih srečanj in političnega dialoga med Slovenijo in Ciprom. Državni sekretar Štucin je ciprski sogovornici Raouni predstavil izkušnjo slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021, s poudarkom na kadrovskih in programskih pripravah na predsedovanje. Kot je poudaril, je predsedovanje Svetu EU, še posebej za majhne države članice EU, kot sta Slovenija in Ciper, zahtevna naloga, ki zahteva znatne človeške, finančne in upravne vire, pa tudi zavezanost političnega vodstva, saj gre za projekt nacionalnega pomena.

Glede prihodnosti EU je državni sekretar Štucin poudaril potrebo, da mora interni razmislek o reformi EU potekati vzporedno s procesom širitve. Navezal se je na slovensko-nemški "non-paper o učinkovitejšem širitvenem procesu", ki izpostavlja, da bi za nekatere tehnične faze pristopnega procesa lahko razširili uporabo kvalificirane večine, ključne odločitve glede širitve pa bi se še naprej sprejemale s soglasjem držav članic. Sogovornika sta se zavzela za čimprejšnjo potrditev konkretnega načrta za reformo EU.

Sogovornika sta se strinjala, da je državam Zahodnega Balkana treba nuditi politično in tehnično podporo na njihovi evropski poti, saj je širitev EU z državami regije v skupnem strateškem interesu EU. Prav tako sta se strinjala glede geostrateške pomembnosti odnosov med Turčijo in EU. Ob tem sta izpostavila nujnost spoštovanja mednarodnega prava, vrednot in načel EU, predvsem spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic.

Ciprska sogovornica je predstavila aktualno stanje v reševanju ciprskega vprašanja. Slovenija, tudi kot članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), podpira oživitev mirovnega procesa pod okriljem OZN s ciljem pravične, trajne združitve Cipra v enotno državo. Sogovornica se je zahvalila za proaktivno, podporno vlogo Slovenije in njeno odločitev, da ponovno napoti svoje vojake v mirovno misijo na Cipru (angleško United Nations Peacekeeping Force in Cyprus – UNFICYP) in tako prispeva k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, posebej v luči aktualnih nestabilnih razmer v svetu.