Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Germšek na strokovnem posvetu o razvoju biotehniškega izobraževanja

Državni sekretar dr. Blaž Germšek se je udeležil strokovnega posveta Strategija razvoja biotehniškega izobraževanja in usposabljanja. Namen posveta je posodobiti sedanjo strategijo, sprejeto leta 2006, skupaj s prenovljenimi programi na srednješolskem in višješolskem področju.

Udeleženci posveta so enotni, da je strategija na področju biotehnike ključna za zagotavljanje visoko usposobljenih kadrov v tem sektorju, še posebej zaradi zagotavljanja prehranske varnosti Slovenije.

V Državnem svetu je potekal posvet o razvoju biotehniškega izobraževanja

Državni sekretar dr. Blaž Germšek na današnjem posvetu o razvoju biotehniškega izobraževanja | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Državni sekretar je v nagovoru poudaril, da se Slovenija trenutno spopada z izzivi na področju kmetijstva in razvoja podeželja, zato se je treba osredotočiti na krepitev znanja, inovativnosti in podjetnosti v tem sektorju. Oblikovanje ustreznih politik in ukrepov je ključno za zagotavljanje trajnostne rasti in konkurenčnosti našega kmetijskega sektorja, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju varne in kakovostne hrane ter ohranjanju biotske raznovrstnosti in vitalnosti podeželja. Mladi so ključni za ohranjanje in razvoj kmetijstva, saj so pobudniki inovacij ter sprememb, ki prispevajo k socialni varnosti in privlačnosti podeželja za naslednje generacije.

Za prihodnost kmetijskega sektorja je potrebna posodobitev strategije biotehniškega izobraževanja in usposabljanja, ki mora slediti sodobnim potrebam in izzivom. Za dosego tega cilja je nujno vzpostaviti učinkovito sodelovanje med različnimi institucijami in resorji ter spodbujati izmenjavo znanja in inovacij. Zato je krepitev sistema znanja in inovacij ključna za trajnostno prihodnost kmetijstva in biotehnike ter zagotavljanje kakovostnih kadrov, ki bodo kos izzivom sodobnega sveta. Državni sekretar je še pojasnil, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pomaga izobraževalnim ustanovam z ukrepi, ki se navezujejo na izvedbo načrtovanih izobraževanj, med drugim s sofinanciranjem praktičnega pouka, ki se izvaja s programi javnega izobraževanja v kmetijstvu, agroživilstvu, veterinarstvu in gozdarstvu.

Dr. Blaž Germšek je nagovor na posvetu v Državnem svetu zaključil z mislijo, da je kmetijstvo elementarna panoga, ki je pomembna za vsako državo, saj brez kmetijstva ne more obstajati prav nobena. Za kmetijstvo pa je predvsem pomembno, da vanj vlagamo inovacije in znanje, pri čemer imajo sredne, visoke in višje šol ter druge institucije znanja ključno vlogo. Če bomo imeli dobre strokovnjake na kmetijskem področju, se bo kmetijska panoga lahko razvijala in cvetela ter obstala v teh turbulentnih časih.