Skoči do osrednje vsebine

Odločitve z 98. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 98. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027

Vlada je izdala Uredbo o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027.

Uredba, ki je urejala navedena plačila, je bila sicer sprejeta in je začela veljati v mesecu marcu 2023. Zaradi prvih in drugih sprememb SN SKP 2023–2027, ki se nanašajo na intervencije Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP), Lokalne pasme in sorte, Biotično varstvo rastlin in Plačila za naravne ali druge omejitve, prenehanje izvajanja intervencije Plačila Natura 2000 in uvedbe nove intervencije Habitatni tipi in vrste na območjih Natura 2000, je bilo treba to uredbo spremeniti in dopolniti.

Upravičencem, ki so petletno obveznost za izvajanje intervencij KOPOP ter Lokalne pasme in sorte prevzeli na podlagi veljavne uredbe, se zaradi sprememb SN SKP 2023–2027 te obveznosti z letom 2024 prilagodijo. Upravičenci za preostali čas trajanja prevzete obveznosti za zahteve, ki so se spremenile in dopolnile, izvajajo prilagojeno obveznost. Če se upravičenci s prilagoditvijo ne strinjajo, lahko brez posledic odstopijo od izvajanja obveznosti, prevzetih v letu 2023 na podlagi veljavne uredbe.

Tako kot veljavna uredba tudi nova Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 določa upravičence, pogoje, ukrepe in višino plačil v letih 2024–2027 za naslednje intervencije: KOPOP, Ekološko kmetovanje, Ekološko čebelarjenje, Habitatni tipi in vrste na območjih Natura 2000, Lokalne pasme in sorte, Biotično varstvo rastlin in Plačilo za naravne ali druge omejitve.

Ob upoštevanju prvih in drugih sprememb SN SKP 2023–2027 nova uredba povzema spremembe in dopolnitve zahtev v okviru posameznih operacij intervencij KOPOP, vključuje pa tudi nekatere tehnične popravke pri posameznih členih. S tehničnimi popravki so iste vsebine kot so določene že v veljavni uredbi v novi uredbi zapisane bolj razumljivo za upravičence, kar prispeva k lažjemu in boljšemu izvajanju ukrepov ter posledičnemu zmanjševanju stopnje napake.

Spremembe Uredbe o neposrednih plačilih iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o neposrednih plačilih iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027. Uredba določa izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil iz SN SKP 2023–2027.

Uredba uvaja nekatere spremembe pri posameznih intervencijah neposrednih plačil, ki so potrebne zaradi derogacije pri pogojenosti, omogočene na podlagi Uredbe EU št. 2024/587, oziroma so potrebne zaradi ugotovljenih izvedbenih težav prvega leta izvajanja neposrednih plačil v skladu s SN SKP 2023–2027. Določene spremembe so potrebne tudi pri shemi dodatki za zmanjšanje emisij amonijaka in toplogrednih plinov (INHIBIT in KRMDOD), ki se prvič izvaja z letošnjim letom.

Spremembe Uredbe o pravilih pogojenosti

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o pravilih pogojenosti.

Novela uredbe, skladno s predlogom spremembe Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU 2021/2115, določa odstopanja od izvedbe kontrol in sankcij za vsa pravila pogojenosti za kmetijska gospodarstva, ki na zbirni vlogi prijavijo 10 hektarjev ali manj kmetijskih zemljišč.

Dodati je bilo potrebno nov člen zaradi sprejetja derogacije za standard DKOP 8 (Minimalni delež ornih zemljišč, namenjenih neproizvodnim površinam in značilnostim, ter na vseh kmetijskih površinah ohranjanje krajinskih značilnosti in prepoved rezanja žive meje in sekanja dreves v času razmnoževanja in vzreje mladičev pri pticah). Izvedbena uredba Komisije (EU) 2024/587 z dne 12. februarja 2024 je namreč med drugim določila tudi odstopanja od Uredbe (EU) 2021/2115 v zvezi z uporabo standarda za dobre kmetijske in okoljske pogoje zemljišč (pri pogojenosti je to DKOP 8). S tem je vlagateljem dana možnost, da zahtevo po tako imenovanih 4 odstotnih neproizvodnih površinah izpolnijo tudi z rastlinami, ki vežejo dušik (metuljnice) ali vmesnimi posevki.

Nadalje se spreminja določitev površin OOTT (okoljsko občutljivo trajno travinje). Sprememba ohranja dosedanji koncept, zajema le manjše vsebinske popravke, s katerimi zagotovimo obseg OOTT v strateškem načrtu, in jasnejšo opredelitev postopka določitve OOTT, da je razvidna skladnost z Uredbo (EU) 2021/2115, zlasti z vidika objektivne in nediskriminatorne obravnave kmetijskih gospodarstev. Dodatno se določijo površine okoljsko občutljivega trajnega travinja, ki ga je potrebno zaščititi, in sicer površine, za katere so bili v letu 2023 vloženi zahtevki za okoljevarstvene ukrepe skupne kmetijske politike, in površine, za katere se je v letu 2023 lahko uveljavljala intervencija Natura 2000 plačila. Vključijo se tudi površine trajnega travinja, ki imajo vsaj 17-odstotni nagib. Te površine so bolj podvržene zaraščanju, hkrati pa je njihova intenzifikacija zaradi večjega nagiba površin zelo malo verjetna.

V novelo je vključenih tudi nekaj določil v zvezi s popravki samih zahtev oziroma pravil pogojenosti. Pri DKOP 6 (Minimalna pokritost tal za preprečevanje golih tal v obdobjih, ki so najbolj občutljiva). se je v predhodnem letu izkazalo, da je potrebno uvesti nekatere dodatne izjeme pri obvezni pokritosti tal, saj zahteva taka kot je, ne omogoča normalne pridelave hmelja, jarih žit in pivovarskega ječmena, sladkorne pese ter sončnic in zelja. Pri DKOP 7 (Kolobarjenje na ornih zemljiščih, razen za kmetijske rastline, ki rastejo pod vodo) pomen zahteve ostaja enak, le k zelenjadnicam je dodana šifra, ki pomeni mešano rabo pod 0,1 hektar (zelenjadnice, poljščine, dišavnice, zelišča). Tudi pri DKOP 9 (Varovanje okoljsko občutljivega trajnega travinja na delu Natura 2000) pomen zahteve ostaja enak. Dodatno se le pojasni postopek ravnanja v primeru višje sile ali izjemnih okoliščin, ko je okoljsko občutljivo trajno travinje poškodovano. Z ustreznimi ukrepi in takoj, ko je to mogoče, je potrebno poškodovano površino občutljivega trajnega travinja obnoviti.