Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na NATO ministerialu o pomenu enotnosti zaveznic pri ključnih strateških vprašanjih

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata, ki je bilo osredotočeno na obeležitev 75. obletnice Severnoatlantskega zavezništva, priprave na julijski vrh Nata v Washingtonu, pomoč Ukrajini ter krepitev sodelovanja z Indo-pacifiškimi partnerji. Poudarila je pomen enotnosti zaveznic pri ključnih strateških vprašanjih.

"V pripravah na 75. obletnico Nata v Washingtonu smo dosegli dober napredek. Pozvala sem, da vrh v razpravo sredi julija vključi tudi Zahodni Balkan. Podprla sem med drugim zagotovitev dolgoročne podpore Ukrajini in vzpostavitev posebnega predstavnika Nato za južno sosedstvo," je povedala ministrica Fajon.

Na Svetu Nato–Ukrajina, na katerem je sodeloval zunanji minister Ukrajine Dmytro Kuleba, je ministrica Fajon poudarila: "Slovenija je Ukrajini pomagala veliko in hitro. Še naprej bomo tudi za zagotovitev trajnega in pravičnega miru podpirali Ukrajino in ji pomagali po svojih najboljših močeh. Ukrajinci si zaslužijo življenje v miru in stabilnosti, tako kot mi. Zaslužijo si, da se sami odločijo, kako bodo skrbeli za svojo varnost." Slovenija se strinja s potrebo po dolgoročnejši in sistemski podpori Ukrajini.

Na srečanju z Indo-pacifiškimi partnerkami in EU, na katerem so sodelovali ministri Avstralije, Japonske, Republike Koreje in Nove Zelandije, je ministrica Fajon poudarila dialog in sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi kot so hibridne grožnje in kibernetska varnost. Pri tem je še povedala, da Slovenija aktivno sodeluje z Japonsko in Republiko Korejo v okviru članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN).

Na dogodku ob obeležitvi 75. obletnice Nata in 20. obletnice članstva Slovenije v zavezništvu je ministrica Fajon poudarila: "75. obletnica Zavezništva je izjemen dosežek. NATO je v svojem jedru politično zavezništvo skupnih vrednot in to je razlog, da se je Zavezništvo v vseh teh letih uspelo hitro prilagajati na spremembe v svetu ter da se je z leti samo krepilo. Veseli me, da je Slovenija del te zgodbe že 20 let. V tem času se ni izboljšala samo naša varnost, ampak smo s članstvom v Natu dobili tudi dodatno platformo za promocijo spoštovanja človekovih pravic, zagovarjanjem pravic najbolj ranljivih v konfliktih, predvsem žensk in deklic, ter zagotavljanja miru in varnosti v naši neposredni soseščini."

Ministrica je na zasedanju posebej pohvalila vključitev agende ženske, mir in varnost med dosežke vrha in organizacijo stranskega dogodka na to temo. Pri tem je povedala, da Slovenija tej temi namenja prav posebno pozornost: "Agenda ženske, mir in varnost je pomemben steber in mehka moč Zavezništva, ki ga je treba nenehno krepiti, se o njem pogovarjati ter ga nadgrajevati."


Ob robu zasedanja je ministrica z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom opravila pogovor o končanju vojne v Gazi, položaju na Bližnjem vzhodu in pomoči Ukrajini. Govorila sta tudi o pripravah na vrh NATO v Washingtonu ter o krepitvi strateškega dialoga med Slovenijo in ZDA.

Španski zunanji minister José Manuel Albares je v pogovoru z ministrico Fajon Sloveniji čestital ob 20. obletnici članstva v Natu. Sogovornika sta govorila tudi o položaju na Bližnjem vzhodu.