Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko v Novi Gorici

Ministrica dr. Asta Vrečko se je udeležila odprtja Rafutskega parka. Obiskala je tudi Slovensko narodno gledališče Nova Gorica (SNG Nova Gorica), kjer se gradi zunanji avditorij, ki bo pomembno prizorišče prihajajoče Evropske prestolnice kulture.

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila: ”Prenova Rafutskega je velika pridobitev tako za prebivalce Nove Gorice kot tudi za okoliške prebivalce in celo regijo. Park bo tudi eno pomembnejših prizorišč Evropske prestolnice kulture. V parku je tudi Laščakova vila oziroma Vila Rafut, ki že dolga desetletja čaka na obnovo. Gre za unikatno arhitekturo, za katero si tako arhitekturna stroka kot lokalna skupnost že vrsto let prizadevata, da se prenovi. V ta namen smo pridobili tudi Evropska sredstva iz Nature 2000. Vrednost nepovratnih sredstev, ki bodo preko ministrstva vloženi v obnovo je 4.175.000 evrov, od tega evropskih sredstev 1.670.229 evrov in delež Slovenije 2.505.343 evrov.” 

Z Mestno občino Nova Gorica tako že nekaj časa intenzivno sodelujemo, glede priprave vsega za začetek obnove, ki se bo začela v začetku 2025.

Načrtovana obnova vile Rafut pa ni edina investicija, ki jo Ministrstvo za kulturo izvaja v Novi Gorici. Ob stavbi SNG Nova Gorica že od pretekle jeseni potekajo gradbena dela za izgradnjo zunanjega avditorija za namen gledaliških predstav, pa tudi drugih javnih prireditev. Avditorij je bil sicer načrtovan že pri gradnji poslopja gledališča leta 1994, a nikoli ni bil realiziran. 

”Gradnja poteka poteka v dveh fazah, prva faza bo končana do konca avgusta in je vredna 4 milijone evrov, druga faza pa se začne takoj zatem, njena vrednost je 4,5 milijona evrov. V letu 2024 bomo v proračunu zagotovili dodatna sredstva, da bo spomladi 2025 avditorij usposobljen za Evropsko prestolnico kulture (EPK),” je med drugim poudarila ministrica.

Najpomembnejši projekt naslednjega leta pa bo seveda izvedba EPK, obe omenjeni investiciji pa sta neločljivo povezani z izvedbo tega pomembnega nacionalnega projekta. Za program je ministrstvo namenilo 10 milijonov evrov, vendar bomo zaradi povečanih stroškov in potreb k temu dodali še 3 milijone evrov, tako da bo celotna vrednost programskih sredstev znašala 13 milijonov evrov. Evropska prestolnica kulture je tudi nacionalni projekt. Državni sekretar mag. Marko Rusjan vodi medresorsko delovno skupino, katere naloga je koordinacija ministrstev pri izvedbi projekta ter povezovanje Mestne občine Nova Gorica in Zavoda GO25 s posameznimi ministrstvi.

”Želja vseh nas je, da bo EPK uspešno izveden s sodelovanjem tako Nove Gorice kot Gorice, ter Slovenije in Italije. Prav to sodelovanje pustilo za seboj trajne pozitivne posledice, ne samo na področju kulturnega sodelovanja, temveč tudi sodelovanja na drugih področjih, kot je turizem, gospodarstvo, promet, šolstvo, zdravstvo…Prav na projektu EPK lahko kultura in umetnost pokažeta, kako sodelovanje še poglobiti, da bo imel trajne pozitivne učinke za celotno skupnost in obmejni prostor ter na blaginjo prebivalk in prebivalcev ob meji. Naša naloga na ministrstvu je, da lokalni skupnosti pri tem stojimo ob strani in ji omogočimo uspešno izvedbo Evropske prestolnice kulture,” je še poudarila ministrica.