Skoči do osrednje vsebine

Na srečanju ravnateljev o zakonskih spremembah, ki pomembno vplivajo na organizacijo dela v šolah

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje je potekalo Srečanje ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol, kjer so predstavniki ministrstva in Zavoda Republike Slovenije za šolstvo predstavili spremembe Zakona o osnovni šoli, Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter Pravilnika o financiranju šole v naravi.
Množica ravnateljic in ravnateljev v dvorani na srečanju, kjer predstavljajo zakonske spremembe, ki pomembno vplivajo na organizacijo dela v osnovnih šolah.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je ravnateljem predstavilo zakonske spremembe in njihovo uvedbo v neposredno življenje in delo šole ter pedagoško prakso. | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 2

V preteklih dveh mesecih so namreč začeli veljati omenjeni trije pravni akti, ki pomembno vplivajo na organizacijo dela v osnovnih šolah.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je z namenom predstavitve zakonskih sprememb in njihove uvedbe v neposredno življenje in delo šole ter pedagoško prakso organiziralo prvo v nizu petih srečanj za ravnateljice in ravnatelje ter njihove pomočnike.

Udeležence je uvodoma nagovorila državna sekretarka, pristojna za predšolsko vzgojo, osnovno in glasbeno šolstvo ter izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami Janja Zupančič, ki je izpostavila, da je novela Zakona o osnovni šoli nastajala dve leti. "Usklajevanje določb je bilo zahtevno, saj smo iskali kar najboljše rešitve tako za večje, manjše, mestne, kot podeželske šole. Vsaka šola ima namreč svoje posebnosti. Sprejemu omenjene novele bodo sledile še spremembe več podzakonskih aktov," je še poudarila.

Predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje so podrobneje predstavili zakonske spremembe omenjenih treh pravnih aktov, predstavniki Zavoda Republike Slovenije za šolstvo pa so predstavili strokovne podlage in organizacijske rešitve uvajanja prenovljenega koncepta razširjenega programa. Izkušnje z načrtovanjem in izvajanjem pa so delili tudi ravnatelji, ki so sodelovali v poskusu razširjenega programa.

Preostala štiri srečanja ravnateljic in ravnateljev bodo potekala v aprilu.