Skoči do osrednje vsebine

Hiša za otroke dobila dvigalo

Ministrica Andreja Katič in državna sekretarka mag. Andreja Kokalj sta danes obiskali Hišo za otroke, ki je svoja vrata odprla pred dvema letoma.

Ob tej priložnosti so uradno odprli novo pridobitev – dvigalo, pomembno orodje, ki bo pomagalo zagotoviti varnost, zasebnost in zaščito otrokom v trenutkih, ko se srečujejo s pravosodnim sistemom. Z njim bo otrokom omogočeno, da se dvignejo neposredno v prostor za zaslišanje ali obravnavo, ne da bi pri tem stopili v stik z drugimi udeleženci sodnega postopka.

Direktorica Hiše za otroke Simona Mikec je ministrici in državni sekretarki tudi predstavila dosedanje delo, izkušnje in dosežke Zavoda, ter kakšne spremembe prinašajo s sodelavci z izvajanem svojih nalog v sistem obravnave otrok – žrtev in prič kaznivih dejanj.

V letošnjem letu je bilo v Hiši opravljenih že 21 zaslišanj.

Barnahus – islandski primer dobre prakse predstavlja otrokom prijazno in varno okolje, ki pod eno streho združuje več služb za obravnavo žrtev kaznivih dejanj na usklajen in učinkovit način. Prav zmanjšanje števila zaslišanj je namreč ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletne priče.

Glavni namen Hiše za otroke je otroku zagotoviti, da bo vse opravil na istem mestu, da bo forenzični intervju izpeljan v skladu z vsemi standardi, in da bo to dokazno gradivo veljalo na sodišču.