Skoči do osrednje vsebine

Danes mineva 150 let od rojstva generala Rudolfa Maistra, junaka slovenskega naroda

V Kamniku se je 29. marca 1874 rodil general Rudolf Maister, junak slovenskega naroda. Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. V obrambnem resorju smo ponosni na vojaškega strateškega voditelja, zaslužnega za oblikovanje slovenske severne meje. Zasnovali smo spletno stran, na kateri obveščamo o številnih dogodkih, s katerimi bomo počastili njegov spomin.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v sredo, 27. marca, položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku. Na krajši slovesnosti sta sodelovala tudi orkester in garda Slovenske vojske.

General Rudolf Maister je svoje življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig. Ves čas je bil družbeno in družabno aktiven ter neumorno podpiral slovensko umetnost in kulturno dogajanje. Po upokojitvi se je posvečal dokumentiranju ter objektivnemu predstavljanju vojaškega in političnega dogajanja v desetletju 1912–1922. Njegovo celotno javno delovanje je bilo prežeto z domoljubjem in vizijo po uresničenju slovenske ozemeljske celovitosti.

Na tradiciji junaških dejanj generala Maistra gradi tudi Slovenska vojska. Praznovanje leta generala Rudolfa Maistra smo na Ministrstvu za obrambo začeli že z literarnim večerom pred slovenskim kulturnim praznikom v osrednji dvorani upravnega dela Ministrstva za obrambo, pred kratkim poimenovani po generalu Rudolfu Maistru.

Spomenik Rudolf Maister na konju, obrobljen z barvnimi geometričnimi elementi grafične podobe

Danes mineva 150 let od rojstva generala Rudolfa Maistra, junaka slovenskega naroda | Avtor: Ministrstvo za obrambo