Skoči do osrednje vsebine

60. mednarodna umetnostna razstava v Benetkah – Beneški bienale 2024

Na letošnjem, jubilejnem 60. beneškem bienalu - mednarodni umetnostni razstavi v Benetkah, najstarejši in največji bienalni prireditvi na svetu, ki se odvija že od leta 1895, se bo Slovenija predstavila s projektom umetnice Nike Špan Vrtna skrivnost zate (angleško Garden Secret For You).
Komisarka dr. Martina Vovk, ministrica dr. Asta Vrečko, kustos Vladimir Vidmar in umetnica Nika Špan sedijo za mizo in nagovarjajo novinarje

Komisarka dr. Martina Vovk, ministrica dr. Asta Vrečko, kustos Vladimir Vidmar in umetnica Nika Špan | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 3

Danes je v Moderni galeriji potekala novinarska konferenca o slovenski predstavitvi na 60. beneškem bienalu, na kateri so sodelovali ministrica dr. Asta Vrečko, umetnica Nika Špan, kustos Vladimir Vidmar ter vršilka dolžnosti direktorice Moderne galerije in komisarka dr. Martina Vovk.

Kurator letošnjega bienala je ​​brazilski kurator Adriano Pedrosa, ki je prvi kurator beneškega bienala iz Južne Amerike. Osrednja tema bienala bo Tujci povsod. Kurator Pedrosa je v spremnem besedilu zapisal, da kamorkoli greš in kjerkoli si, srečuješ tujce in si tujec. Ne glede na to, kje se znajdemo, smo globoko v sebi vedno tujci. 

Slovenijo predstavlja vizualna umetnica Nika Špan, ki je v sodelovanju s kuratorjem Vladimirjem Vidmarjem zasnovala projekt Vrtna skrivnost zate (angleško Garden Secret For You). Njeno umetniško delo je objekt nenavadne oblike, ki je hkrati skulptura in arhitektura. Gre za intervencijo v javni prostor. Objekt se bo umestil v zgodovinski kontekst Benetk kot tujek, kot neznan in nepričakovan element. Projekt se večplastno igra s pričakovanji, ki jih vlagamo tako v protokol umetniških predstavitev kot v samo izkušnjo umetniškega dela.

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem povedala: “Beneški bienale Sloveniji ne predstavlja le priložnosti za predstavitev umetniških del v kontekstu globalnih tokov sodobne umetnosti, ampak pomeni tudi pomembno platformo za dialog, sodelovanje in izmenjavo med umetniki, pisci, kuratorji in različnimi občinstvi z vsega sveta. Zaradi neposredne bližine je namreč dobro obiskan tako s strani strokovnega kot laičnega občinstva iz Slovenije.

Bienale obišče okoli 800.000 obiskovalcev iz vseh držav sveta, kar je zelo pomembno za vidnost slovenske sodobne umetnosti ter mednarodne promocije slovenske kulture in države. Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo pomena mednarodne vključenosti, zato mednarodnim dogodkom in predstavitvam namenjamo posebno pozornost. Poleg vsakoletnih predstavitev na mednarodni umetnostni in arhitekturi razstavi v Benetkah, smo se lani kot država častna gostja uspešno predstavili tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu, čez nekaj dni pa bomo tudi država častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni posvečenem otroški in mladinski književnosti, naslednje leto pa je pred nami projekt Evropske prestolnice kulture.”

Uradno odprtje paviljona bo potekalo 17. aprila 2024 ob 17.00 na lokaciji Serra dei Giardini, viale Garibaldi v Benetkah.