Skoči do osrednje vsebine

Upravljanje z energijo in izvajanje naprednih ukrepov za razogljičenje našega zdravstvenega sistema

Posledice podnebnih sprememb, kot so ekstremni vremenski dogodki, vektorske bolezni in onesnažen zrak, močno vplivajo na javno zdravje in v veliki meri bremenijo zdravstveni sistem. Zato v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo in partnerjem Institutom Jožef Stefan za zaposlene v zdravstvu organiziramo tri dnevno usposabljanje.

Globalni podnebni odtis zdravstvenega sektorja znaša 4,4 odstotka svetovnih neto emisij. Če bi bilo svetovno zdravstvo država, bi bila peta največja onesnaževalka na svetu, ob tem pa emisije zdravstvenega varstva še naraščajo.

Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje je v uvodnem nagovoru povedala: »Danes, ko se že soočamo z izzivi podnebnih sprememb, je naša odgovornost, da zgradimo zdravstvene sisteme, ki bodo odporni na ekstremne podnebne dogodke ter bodo hkrati zmanjšali svoj negativni vpliv na okolje.«

Svetovna zdravstvena organizacija je decembra lani na podnebni konferenci v Dubaju izpostavila, da so klimatske spremembe eno največjih zdravstvenih tveganj tega stoletja. Pozvala je k zelenemu zdravstvu, ki minimalizira okoljski odtis zdravstvenega sektorja.

Slovenski zdravstveni sistem ni izjema in znatno prispeva k obremenjenosti okolja v Sloveniji. »Zaposleni v tem sektorju nosimo dvojno odgovornost: zgraditi moramo sistem, ki bo odporen na spremembe, povezane s podnebjem, ter hkrati zmanjšati svoj vpliv na okolje. V sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo smo se odločili, da začnemo s konkretnimi ukrepi in izobraževanji za zmanjšanje ogljičnega odtisa zdravstvenega sistema v Sloveniji«.

»Te tri dni bomo usmerjeni zelo praktično. Na usposabljanju za upravljanje z energijo in izvajanje naprednih ukrepov za razogljičenje zdravstvenega sistema vam želimo v sodelovanju s Centrom za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan podati kar se da uporabne pristope za učinkovito gospodarjenje z energijo in napredne pristope za »zeleno zdravstvo«. Predstavljeni bodo osnovne regulative, koncepti za analize učinkovitosti upravljanja z energijo, praktični primeri za izračun ogljičnega odtisa, pristopi za optimizacijo delovanja, napredne tehnike projektiranja in prenove stavb in še mnogo drugih uporabnih vsebin,« je vsebine usposabljanja predstavila Marinko.

V nadaljevanju je načrtovan sistematični pristop, pri katerem bodo z izzivi in potrebami sodelovali slušatelji. Skupaj s strokovnjaki bodo iskali rešitve, osredotočeni na varovanje in izboljšanje zdravja prebivalstva v času negotovega podnebja.

»Tako vas že danes vabim, da si zabeležite datum prve nacionalne konference za »zeleni zdravstveni sistem«. V sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in nevladnimi organizacijami 3. junija na Brdu pri Kranju organiziramo konferenco Razogljičenje zdravstvenega sistema v Sloveniji. Spregovorili bodo predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije, sosednjih držav in domači strokovnjaki. S svojimi dobrimi praksami nam bodo predstavili številne možnosti prilagajanja zdravstvenega sistema,« je dogodek najavila Vesna Marinko.

Uvodni nagovor je Marinko zaključila: »Dobra stran dejstva, da smo šele na začetku, je ta, da imamo pred sabo še mnogo možnosti za izboljšave. Energetska učinkovitost, upravljanje medicinskih odpadkov, trajnostne nabavne prakse, uporaba obnovljivih virov energije, trajnostna mobilnost ter izobraževanje so le nekatera področja, kjer lahko naredimo korak naprej v pravo smer. Naredimo spremembe zdaj, da bodo koristi občutili današnji in prihodnji rodovi.«