Skoči do osrednje vsebine

Policija bo še naprej zagotavljala varnost prebivalcem

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj sta se sestala z županom občine Brežice Ivanom Molanom in županom občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico.

Pogovarjali so se o varnostnih razmerah v obeh občinah in o migracijskem toku na zahodnobalkanski poti. Beseda je tekla tudi o vzpostavitvi dveh azilnih kapacitet na nekdanjih mejnih prehodih v obeh občinah.

»Vlada je morala reagirati, kajti številke nezakonitih prehodov državne meje so letos bistveno višje, beležimo 28-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani,« je povedal minister in dodal, da smo že lani beležili več kot 60.000 nezakonitih prehodov čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo. Nezakonite migracije po zahodnobalkanski migracijski poti vodijo tihotapci, s čimer se soočajo vse države na tej migracijski poti. »Slovenija je še vedno tranzitna država,« je ob tem poudaril minister.

Največ tujcev, ki nezakonito prehaja mejo, pride iz Hrvaške v Slovenijo na območju Policijske uprave Novo mesto, skoraj največ na območju občine Brežice. »Zato se je vlada že januarja odločila, da na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje postavi registracijski center, ki ga bo policija uporabljala pri svojih postopkih.« Prav tako policija letos beleži večje število sirskih in turških državljanov, ki večinoma odhajajo v ciljni državi Avstrijo in Nemčijo.

Vlada Republike Slovenije je sklenila, da se po potrebi in ko bosta stalni kapaciteti azilnih domov v Ljubljani in Logatcu prenapolnjeni, vzpostavita dve začasni izpostavi azilnega doma na območju Brežic in Središča ob Dravi. Ob tem je direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov povedala, da se na Obrežju trenutno predvideva postavitev 25 bivalnih zabojnikov in nekaj manj v Središču ob Dravi.

Minister je pojasnil, da so bile lani konec poletja azilne kapacitete v Sloveniji prenapolnjene. Po zakonodaji je Slovenija dolžna prosilcem za mednarodno zaščito zagotoviti osnovno oskrbo. K temu nas nenazadnje zavezujejo tudi mednarodne konvencije. Župana sta poudarila, da so sprejeti občinski sklepi jasni in da nasprotujejo postavitvi azilne kapacitete. Minister pa je kljub temu izrazil upanje, da bomo z občinama našli skupni jezik.

Na sestanku je namestnik generalnega direktorja policije županoma predstavil način zagotavljanja večje varnosti v okolici azilnega doma v Ljubljani na Viču in Logatcu. Povedal je, da policija zagotavlja varnost na celotnem območju Slovenije vsem prebivalcem in jo bo zagotavljala tudi v prihodnje. Če bo na območju dodatnih azilnih kapacitet premalo policistov, bo po besedah namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta policija zagotovila dodatne policiste iz ostalih policijskih uprav.

Pred zaključkom sestanka so se dotaknili tudi protestov, ki potekajo v obeh občinah. Minister Poklukar je ob tem opozoril na varnost vseh udeležencev na protestih, saj ti običajno potekajo ob prometni cesti.