Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev razstave Vsak milimeter šteje na Ptuju

V Zgodovinskem arhivu na Ptuju je 21. marca 2024 potekala otvoritev občasne razstave o razvoju geodezije na Slovenskem skozi čas - Vsak milimeter šteje.

Razstava obsega več panojev, kjer je predstavljena zgodovina geodetske stroke, metode merjenja, kartografija, zemljiški kataster, geodezija in suverenost države, znanost in razvoj ter primeri geodetske stroke v praksi. V vitrinah je razstavljenih več kot 20 geodetskih instrumentov in drugih muzejskih predmetov, vključuje pa tudi multimedijske prikaze in 3D interaktivno predstavitev vsebin. Z ambientalnim prikazom je predstavljen tudi Janez Vajkard Valvasor, ki je imel pomembno vlogo pri razvoju kartografije. Razstavo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Geodetsko upravo, Zvezo geodetov Slovenije in Oddelkom za geodezijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Razstava je bila v letu 2022 prvič na ogled v Depojih državnih muzejev v Pivki, 2023 je v prvi polovici leta gostovala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, na Oddelku za geodezijo, poleti je bila na ogled v Posavju na gradu Sevnica, v začetku tega leta pa v Kulturnem domu v Gorici. V zgodovinskem arhivu na Ptuju bo na ogled do 31. avgusta 2024.