Skoči do osrednje vsebine

V Trstu Skupni odbor Republika Slovenija – Avtonomna regija Furlanija Julijska krajina

V Trstu je potekal 5. Skupni odbor Republika Slovenija – Avtonomna regija Furlanija Julijska krajina, ki mu sopredsedujeta podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter predsednik Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Na dogodku je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj mag. Marko Koprivc.
Nagovor državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj mag. Marko Koprivc | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar Koprivc je poudaril izjemen pomen skoraj 25 let izvajanja programa Interreg Italija-Slovenija za čezmejno sodelovanje.

»V sedanjem programu projekt strateškega pomena KRAS CARSO II, ki je nadgradnja dveh projektov - Kras-Carso programskega obdobja 2007-2013 in projekta GeoKarst obdobja 2014-2020 - predstavlja uresničitev poslanstva programa. Njegov glavni cilj je vzpostavitev skupne strukture za skupno trajnostno upravljanje čezmejnega funkcionalnega območja matičnega Krasa,« je poudaril Koprivc

Spomnil je, da so župani 17 občin 11. marca 2024 v Trstu podpisali pismo o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras-Carso. »Ena njegovih ključnih nalog je upravljanje čezmejnega Geoparka Kras Carso. Ker se ta ustanavlja predvsem zaradi bogastva geološke in naravne dediščine, za katero je nujno varovanje, promocija in ozaveščanje o geodiverziteti, je nujno, da se v prihodnje čezmejno upravljavsko strukturo vključi tudi tehnično-znanstveno strokovno podporo za področje geologije na podlagi nacionalne zakonodaje,« je še dejal Koprivc.

Slovenski in Italijanski predstavniki so se strinjali, da se je sodelovanje med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo Furlanijo - Julijsko krajino (FJK) dodatno okrepilo v pričakovanju prevzema naslova Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica. Projekt ima veliko simbolno vrednost: povezuje namreč dve mesti, dve državi in dva naroda, nekoč ločena, ter ju združuje z zavestjo o skupni evropski prihodnosti, sožitju in sodelovanju v brezmejnem prostoru. Skupaj si bosta prizadevali za zmanjšanje administrativnih ovir in omogočanje lažje čezmejne mobilnosti umetnikov in njihove publike, vse to pa bo pripomoglo, da bo čezmejni projekt Evropske prestolnice kulture GO!2025 postal primer dobre prakse na ravni EU. Za utrditev odnosov med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo FJK na področju kohezije in vključevanja lokalnih akterjev, s posebnim poudarkom na programskem obdobju EU po letu 2027, sta se strani dogovorili o ustanovitvi posebnega delovnega omizja za področje kohezije in subsidiarnost, v okviru katerega bodo obravnavane horizontalne teme.