Skoči do osrednje vsebine

Naslednji teden v znamenju 20-letnice članstva Republike Slovenije v Natu

Leto 2024 je za Republiko Slovenijo zaznamovano s pomembnimi prelomnicami, med drugim bo praznovala 20-letnico svojega članstva v Severnoatlantskem zavezništvu (Nato). Republika Slovenija se je leta 2004 kot mlada država pridružila politično-vojaškemu zavezništvu, s čimer je uresničila enega glavnih zunanjepolitičnih in obrambno-vojaških ciljev, ki si ga je postavila ob osamosvojitvi leta 1991.

V četrtek, 28. marca, bo ob 18. uri v Kongresnem centru Brdo državna proslava ob 20-letnici članstva Republike Slovenije v Natu. Slavnostna govornica na slovesnosti bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Govoru bo sledil umetniški del proslave. Zbrane bo v dogodek uvedla pesem Kako lep je ta svet v izvedbi Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter in Big banda Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudolfa Strnada. Glasbeni program dogodka je zasnovan na duetih. Posnetek slovesnosti bo isti dan, v četrtek, 28. marca, ob 21.30 mogoče spremljati na drugem programu Televizije Slovenija.

Istega dne, v četrtek, 28. marca, bodo pred državno proslavo od 13.30 do 17.00 v Kongresnem centru Brdo v počastitev tega pomembnega jubileja tri razprave na visoki ravni, organizirali pa jih bosta Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Ministrstvo za obrambo. Od 13.30 do 14.30 bo panelna razprava, na kateri bo sodeloval načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš z gosti, z naslovom Nato včeraj, danes, jutri. Od 14.45 do 15.45 bo panelna razprava, na kateri bo sodelovala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon z gosti, z naslovom Ženske, mir in varnost v Natu, tudi v pričakovanju vrha v Washingtonu. Od 16. do 17. ure pa bo panelna razprava, na kateri bo sodeloval minister za obrambo Marjan Šarec z gosti, z naslovom Vrnitev h koreninam in kolektivni obrambi: 75 let Nata. Panelne razprave bo neposredno prenašala Slovenska tiskovna agencija, prenosi pa bodo dostopni tako za naročnike kot širšo javnost.

Že dan prej, v sredo, 27. marca, ob 10. uri bo v Parku vojaške zgodovine v Pivki slovesno odprtje fotografske razstave z naslovom Nato 75 let, Slovenija in Nato 20 let, po njem pa bo v prostorih muzeja okrogla miza v počastitev 75-letnice Nata in 20. obletnice vstopa Republike Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo. Razstavo je pripravil Park vojaške zgodovine v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo. Na zunanjih kubusih bo pripravljenih več deset fotopanojev, s katerimi se bomo spomnili dveh tako pomembnih obletnic. Razstava bo na ogled do konca leta. Na okrogli mizi z naslovom Nato 75 let – vloga in pomen v preteklosti/sedanjosti/prihodnosti bo sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec z gosti.

Od četrtka, 28. marca, bo v Kongresnem centru Brdo na ogled tudi fotografska razstava, ki jo pripravlja Vojaški muzej Slovenske vojske. Razstava je vsebinsko povezana z zgodovino Nata in vlogo Republike Slovenije v Severnoatlantskem zavezništvu.

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju bosta v četrtek, 28. marca, slovesnost ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Nato in seznanitev vojaških obveznikov letnika 2006 s pravicami in dolžnostmi. V vojašnico smo povabili mlade, ki obiskujejo gorenjske srednje šole in gimnazije, saj jim želimo predstaviti Slovensko vojsko. Spoznali bodo možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, ogledali pa si bodo lahko taktično-tehnični zbor enot Slovenske vojske. Mlade bo ob 9. uri nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec.

V petek, 29. marca, bo od 10. do 17. ure na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani prireditev V službi domovine, na kateri bomo obiskovalkam in obiskovalcem predstavili poklice v Slovenski vojski ter možnosti razvoja kariernih poti. Spoznali bodo tudi opremo, oborožitev in sredstva, ki jih vojaki uporabljajo pri izvajanju svojega poslanstva in nalog. Prireditev je organizirana v dogovoru z ravnatelji srednjih šol, predvsem za dijake srednjih šol, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta aktivno državljanstvo, in z Upravo za obrambo Ljubljana, ki bo seznanjala vojaške obveznike letnika 2006 z vpisom v vojaško evidenco. Mlade bo ob 10.15 nagovoril tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Prav tako so na prireditev vabljeni obiskovalci, ki se želijo srečati s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske ter spoznati delček vojaškega vsakdana. Vstop bo prost.

V četrtek, 4. aprila, bomo na Ministrstvu za obrambo odprli razstavo z naslovom 75/20 let Nato/Slovenija. Na razstavnih panojih bodo predstavljeni ustanovitev, razvoj in širjenje Nata v preteklosti, struktura zavezništva ter pomembne dejavnosti od leta 1949 do 2004. Kronološko bodo predstavljeni dejavnosti in prizadevanja Republike Slovenije za vstop v Nato od Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti leta 1993, Partnerstva za mir, deklaracije o vključevanju v Nato in vaje CAE98 (Cooperative Adventure Exchange - CAE98) do ratifikacijskih listin leta 2004. Predstavljene bodo tudi oblike sedanje slovenske vključenosti v Nato. Razstavo pripravlja Vojaški muzej Slovenske vojske.