Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na srečanju evropskih zdravniških zbornic o kazalnikih kakovosti

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je udeležila generalne skupščine evropskega združenja zdravniških organizacij (angleško The Standing Committee of European Doctors - CPME) v Ljubljani. V uvodnem delu srečanja je spregovorila o na vrednosti temelječem zdravstvenem sistemu in kazalnikih kakovosti.
Za lesenim govorniškim odrom stoji ženska z očali in govori v mikrofon. Levo od nje za mizo, pogrnjeno z dolgim rumenim prtom, serijo dva moška in ženska. Za njimi je projekcijsko platno, na njej pa fotografija ženske, ki predava.

Ministrica za zdravje je predavala na srečanju evropskih zdravniških zbornic.

Udeleženci na dvodnevni generalni skupščini CPME razpravljajo o širokem naboru tem, povezanih z evropsko zdravstveno politiko, osrednja tema pa je neodvisnost zdravniškega poklica. Ministrica za zdravje je najprej poudarila, da je slovenski zdravstveni sistem dober, se pa, kot večina drugih razvitih držav, sooča s staranjem prebivalstva ter posledično vedno višjimi potrebami in stroški zdravstvene oskrbe. Zato si prizadeva za vpeljavo koncepta 'na vrednosti temelječega zdravstvenega sistema', kar pomeni porabo razpoložljivih sredstev na način, da dosežemo kar najboljše možne rezultate oziroma izide zdravljenja.

Za to pa so zelo pomembni kazalniki kakovosti, s katerimi lahko merimo izide zdravljenja in nato na podlagi analiz uvajamo spremembe v procesih zdravljenja. V Sloveniji sistematičnega pristopa na tem področju še nimamo, zato na ministrstvu za zdravje pripravljamo Zakon o kakovosti v zdravstvu. Ta bo zagotovil sistem vodenja in upravljanja kakovosti na podlagi mednarodno priznanih zdravstvenih standardov. »Za pripravo kazalnikov kakovosti, njihovo digitalizacijo in implementacijo v informacijsko strukturo slovenskega zdravstvenega sistema smo v okviru ministrstva že ustanovili delovno skupino. Ta bo pripravila seznam mednarodno dostopnih kazalnikov za izbrana področja ter metodološka navodila za njihovo uvajanje,« je zaključila dr. Prevolnik Rupel.