Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Blaž Germšek na Agrobiznis konferenci: »Nadaljujemo trend razvojnega kmetijstva«

Državni sekretar dr. Blaž Germšek se je danes udeležil 11. Agrobiznis konference. Tokratna tema je bila Podjetništvo in inovativnost v kmetijstvu Državni sekretar dr. Germšek je na konferenci sodeloval v pogovoru o tem, kaj dobrega čaka kmete in zadruge. V pogovoru je sodelovala tudi Alenka Marjetič Žnider, vodja oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo na Zadružni zvezi Slovenije (ZZS).

V okviru Agrobiznis konference je potekala še razglasitev in podelitev nagrad zmagovalcem natečaja Agro Podjetnik 2023/2024.

Državni sekretar dr. Germšek v pogovoru o izzivih za kmete in zadruge

Državni sekretar dr. Blaž Germšek, Alenka Marjetič Žnider (ZZS) in Petra Šubic (Finance-Agrobiznis) na današnji 11. Agrobiznis konferenci | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Na okrogli mizi je državni sekretar dr. Germšek odgovarjal na vprašanja o ukinitvi obdavčitve OMD, pozitivnih stvareh za kmetijstvo v letošnjem letu, visokih proizvodnih stroških ter odkupnih cenah pridelkov oziroma cenovnih turbulencah, o novem terminskem načrtu javnih razpisov ter o zmožnostih kmetov za investiranje v rast in razvoj kmetij.

Državni sekretar dr. Germšek se je v pogovoru najprej odzval na vprašanje glede obdavčitve plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD), ki izhajajo iz protestnih zahtev deležnikov v kmetijstvu. Povedal je, da je ta tema visoko na prioritetni listi nadaljnjih pogovorov z deležniki v kmetijstvu. »Zadevo rešujemo skupaj in verjamem, da bomo našli dobro rešitev za kmete – pisano na kožo pridelovalcem slovenske hrane.«

V nadaljevanju je izpostavil letošnje pozitivne vidike za kmetijski sektor, ki jih je po njegovem mnenju zagotovo kar nekaj. Eden pomembnejših je zagotovo ta, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v prvi polovici leta objavilo kar nekaj javnih razpisov in da so zagotovljena dodatna finančna sredstva za izvajanje ukrepov Strateškega načrta SKP 2023-2027. »Nadaljujemo trend razvojnega kmetijstva,« je na to temo zaključil državni sekretar.

Letošnje leto je zelo dinamično tudi iz vidika skokovite rasti cen oziroma cenovnih turbulenc. Dr. Germšek je ob tem izpostavil, da so se pocenila predvsem mineralna gnojila, glede vsega ostalega – predvsem glede odkupnih cen pšenice in koruze, trend še ni pozitiven. Dejstvo je, da imamo v EU iz prehranskega vidika vsega dovolj. »Težko pa je najti kupce, kar pa nas ne navdaja s pozitivnim upanjem.« Veliko pa je odvisno tudi od podnebnih sprememb oziroma vremenskih izzivov, ki krojijo usodo kmetov. Vseeno pa MKGP zaznava trend zanimanja vlaganja v kmetijstvo, prav tako tudi v zavarovalne zadeve. Dr. Germšek je izpostavil tudi, da so realno gledano kmetije v različnih kapitalskih zmožnostih. Ob tem pa je poudaril pomembnost sodelovanja oziroma kolektivnih naložb: »Želim si, da je povezovanje priložnost in da je v njem moč za racionalizacijo proizvodnje. Ni vsakemu kmetu treba imeti vseh strojev, v luči napredka so pomembne  skupinske, kolektivne naložbe. Pomembna je ideja, poslovna odločitev »z repom in glavo«, ki ima proizvod, potencialnega kupca, in posledično čim manj obremenitev za posameznika oziroma kmeta. Pomembno je povezovanje takih partnerjev, ki lahko pripomorejo k skupnemu uspehu«, je povedal državni sekretar.

Državni sekretar je spregovoril tudi o tehnološkem napredku v kmetijstvu, ki gre po njegovem mnenju prepočasi. »Nove tehnologije, preverjene za naš agroklimatski prostor, se morajo hitreje implementirati v našo kmetijsko prakso.« Izziv pa predstavljajo birokratske ovire, ki jih ni mogoče spremeniti kar čez noč.

Dr. Germšek se je dotaknil tudi vprašanja pomlajevanja kmetijstva in v zvezi s tem izpostavil ukrep za pospeševanje prevzemanja kmetij. Dodal je, da gre zagotovo za individualno odločitev, ne glede na to, ali mlad človek prihaja iz kmetije ali ne.

Alenka Marjetič Žnider iz ZZS je v pogovoru spregovorila o različnih izzivih zadružništva in zbranim na okrogli mizi zagotovila, da bo na tem področju še veliko dobrih zgodb, zagotovo pa si vedno želijo, da bi bilo stanje še boljše. ZZS si želi tudi novih oblik povezovanja. Spregovorila je med drugim tudi o privabljanju mladih kmetov v zadružništvo, kar je osnova prihodnosti tako kmetijstva kot zadružništva.

Pogovoru je sledila podelitev nagrad zmagovalcev natečaja Agro Podjetnik 2023/2024, ti so: Domače dobrote Metka (za najbolj inovativen izdelek v kmetijstvu), kmetija Pr'Matevž (za najboljšega podjetnika v kmetijstvu), butična sirarna Golden Ring (za najboljši domači izdelek) in Loška zadruga (kot najboljši primer povezovanja).