Skoči do osrednje vsebine

Prva skupščina Zavezništva za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC)

Ministrstvo za digitalno preobrazbo se je 8. marca 2024 v Parizu udeležilo prve skupščine članov Zavezništva za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC).

Ta pobuda, ki ima obliko Konzorcija evropske digitalne infrastrukture (EDIC) in združuje različne države članice, je bila ob podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo ustanovljena s sklepom Evropske komisije 7. februarja 2024. Ob spoštovanju avtorskih in sorodnih pravic je njen cilj zaščititi in okrepiti evropsko kulturno in jezikovno dediščino znotraj inovativnega, konkurenčnega, etičnega in suverenega ekosistema umetne inteligence.

Na tej, prvi generalni skupščini članic Zavezništva za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC) sta bila Thibault Grouas in Juan Martinez Samalea, predstavnika Francije in Španije, izvoljena za predsednika in podpredsednika skupščine članic. Cilj tega zavezništva je poleg institucionalnih partnerjev vključiti tudi civilno družbo. Veliko industrijskih skupin ter malih in srednjih podjetij je izrazilo zanimanje za projekt in njegove priložnosti. Leta 2024 se bo zavezništvo osredotočilo na združevanje tega ekosistema z ustanovitvijo industrijskega konzorcija, ki bo zagotovil učinek EDIC-ovih prizadevanj na gospodarstvo in družbo.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je skupaj z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije zagotovilo sredstva za članstvo Slovenije v Zavezništvu v višini 27.000 EUR letno z namenom, da slovenskim deležnikom odpremo vse poti za sodelovanje v predvidenih projektih. Poleg tega je MVZI zagotovilo 41.000 EUR letno uporabo HPC VEGA, Univerza v Mariboru pa 376.000 EUR letno uporabo HPC Maister. S tem prispevkom si je Slovenija zagotovila dva glasova od največ treh možnih.

Trenutno je v zavezništvo vključenih dvanajst držav članic - Bolgarija, Francija, Grčija, Irska, Italija, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Slovenija in Španija. Avstrija, Belgija in Flamska regija, Danska, Estonija, Malta, Portugalska, Romunija in Slovaška so se pridružile s statusom opazovalke. Pogovori se nadaljujejo, da bi se pobudi pridružile še druge države članice.