Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje: Javno zdravstvo je treba krepiti še naprej

Ministrica za zdravje je danes sodelovala na 33. posvetu Medicina, pravo in družba, ki do jutri poteka na Univerzi v Mariboru. V ospredju letošnjega dogodka sta temi zdravstvo med javnim in zasebnim sektorjem ter reproduktivna pravica in pravica do življenja.
Ministrica za zdravje stoji za govorniškim pultom in nagovarja udeležence posveta

Ministrica za zdravje med nagovorom na 33. posvetu Medicina, pravo in družba | Avtor: Univerza v Mariboru

Ministrica za zdravje je udeležencem posveta v prvi sekciji dogodka predstavila Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obseg sredstev za leto 2024 (Uredba), ki je nastala v tesnem sodelovanju z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ukrepi Uredbe so ciljno zastavljeni na tri področja: na primarno raven, kjer zasledujemo cilj večje dostopnosti, na specialistično-ambulantno dejavnost, v okviru katere zmanjšujemo število nedopustno čakajočih in na področje prospektivnih programov, kjer optimiziramo obseg programa.

»Uvedli bomo petnajst ambulant specializantov družinske medicine in z vzpostavitvijo novega standarda - namesto 0,5 bo v timu ena diplomirana medicinska sestra - povečali dostopnost do osebnega zdravnika. Z vzpostavitvijo satelitskih urgentnih centrov preoblikujemo mrežo nujne medicinske pomoči za hitrejšo oskrbo življenjsko ogroženih, s spodbujanjem izvajanja prvih pregledov v specialistično-ambulantni dejavnosti in z uvedbo faktorja relativno čakajočih pa zmanjšujemo število nedopustno čakajočih,« je poudarila ministrica Prevolnik Rupel.

Izpostavila je, da si na Ministrstvu za zdravje prizadevamo javno zdravstvo krepiti še naprej z zasledovanjem zdravstvenih potreb državljank in državljanov na eni strani in z definiranjem ustreznih timov, kompetenc, spodbud in drugih rešitev za olajšanje dela izvajalcem na drugi. »Želim si, da bomo vse že sprejete ukrepe in tiste, ki jih še bomo, skupaj uspešno implementirali. Zato je potreben dialog in sodelovanje, veliko volje in razumevanja,« je vse zbrane v zaključku svojega prispevka pozvala ministrica.