Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela Izhodišča za pripravo normativnih rešitev pravice do pozabe

Vlada je na današnji redni seji sprejela Izhodišča za pripravo normativnih rešitev v zvezi s pravico posameznika, da pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov v določenem obdobju po ozdravitvi zaradi raka, ni več dolžan dajati informacij o svoji pretekli bolezni.

Preživetje bolnikov z rakom se v Evropi in v Sloveniji povečuje. Po podatkih European Cancer Patient Coalition v Evropski uniji trenutno živi preko 20 milijonov posameznikov, ki so preboleli raka (4,2 odstotka celotne populacije Evropske unije), od tega ena tretjina posameznikov (7 milijonov), ki brez raka živi že več kot 10 let.

V Sloveniji po podatkih Registra raka Republike Slovenije iz 2020 trenutno živi več kot 120.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. V zadnjih 20 letih se je petletno čisto preživetje povečalo za 11 odstotnih točk (petletno preživetje otrok in mladostnikov zbolelih za rakom se je povečalo za 7 odstotnih točk iz 79 na 86 odstotka). 

Kljub temu, da rak postaja vse bolj obvladljiva kronična bolezen, se osebe, ki so prebolele raka, po vrnitvi v aktivno življenje srečujejo s številnimi ovirami kot je na primer dostop do finančno-kreditnih storitev.

Zavarovalnice in kreditne institucije po trenutni zakonski ureditvi v fazi sklepanja pogodb lahko potencialne zavarovance oziroma kreditojemalce vprašajo po njihovem zdravstvenem stanju, kar lahko vključuje vprašanja o morebitnih rakavih obolenjih. Posledica razkritja prebolele rakave bolezni lahko pomeni, da se posameznik ne more zavarovati, ali pa da so zanj premije bistveno višje, kot so za tiste, ki raka niso preboleli.

Iz navedenih razlogov se je do danes šest držav Evropske unije (Francija, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Romunija in Portugalska) že odločilo, da so v svoj nacionalni pravni red uvedle tako imenovano pravico do pozabe. To pomeni, da posamezniki pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov, v določenem obdobju po ozdravitvi niso več dolžni dajati informacij o svoji pretekli bolezni, prav tako pa je zavarovalnicam prepovedano, da bi o posameznikih zbirale te informacije.

Tem državam se bo pridružila tudi Slovenija. Ministrstvu za finance in Ministrstvu za zdravje je bilo danes naloženo, da pripravita predlog normativnih rešitev za zagotovitev pravice posameznikov, ki so preboleli raka, do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov.