Skoči do osrednje vsebine

Povečanje koncentracij tetrakloroetena v nekaterih črpališčih vodarne Hrastje

15. marca 2024 je Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija d. o. o. obvestilo Agencijo za okolje, da je koncentracija tetrakloroetena v vrtini MV-2, ki je locirana pred vodarno Hrastje v Ljubljani, ob zadnjem vzorčenju 13. marca 2024 narasla na 31,8 µg/L.

Agencija za okolje je 26. januarja 2024 obveščala o nenadnem pojavu visokih koncentracij tetrakloroetena (TCE) v vodnjakih vodarne Hrastje v Ljubljani. Gre za kemikalijo, katere uporaba je regulirana tako z vidika uporabe kot odstranjevanja odpadnega topila.

V vodarni Hrastje je v enem izmed vodnjakov, ki je od zaznave problema izključen iz sistema oskrbe s pitno vodo, vsebnost tetrakloroetena presegla 30 mikrogramov na liter (µg/L) že 7. marca 2024, 11. marca 2024 pa so se vsebnosti nekoliko znižale (26 µg/L). 

Zaskrbljujoča je prisotnost oziroma celo naraščanje koncentracij tetrakloroetena pred vodarno. Glede na rezultate je verjetno, da dogodek ni bil enkratne narave. Možno je, da je bil vir onesnaženja aktiven daljši čas oziroma da je morda še vedno aktiven.

Agencija je o onesnaženju ponovno obvestila institucije, katerih naloga je najti povzročitelja onesnaženja.

Posnetek zemljevida z lokacijami vodnjakov za oskrbovanje  s pitno vodo

Lokacije vodnjakov za oskrbo s pitno vodo in opazovalnih vrtin | Avtor: Agencija za okolje

1 / 2