Skoči do osrednje vsebine

Poročilo s prve "Evropske konklave" Evropski uniji ponuja pomembno strateško usmeritev

Poročilo s prve "Evropske konklave", ki je potekala novembra 2023 na Portugalskem, Evropski uniji ponuja pomembno strateško usmeritev in jo želi spremeniti iz pasivnega subjekta, ki se zgolj odziva na krize, v proaktivno globalno voditeljico. V odboru 12 evropskih priznanih osebnosti deluje tudi Peter Grk s slovenskega zunanjega ministrstva.

Prva "Evropska konklava", organizirana novembra 2023 v predsedniški palači v Cascaisu na Portugalskem, je bil transdisciplinarni in transpartijski dogodek, posvečen oblikovanju prihodnosti Evrope. Pod organizacijskim okriljem odbora 12 evropskih priznanih osebnosti, med katerimi sta tudi idejni vodja konklave Guillaume Klossa in Peter Grk, generalni sekretar Blejskega strateškega foruma, je na dogodku sodelovalo okoli 50 vplivnih evropskih osebnosti.

Z vprašanji, ki segajo od geopolitike in tehnologije do demokracije in skupnih dobrin, so se udeleženci prvih evropskih konklav poglobili v kritične teme, ki so bistvenega pomena za izgradnjo boljše, inovativne Evrope, ampak še niso del prednostnih nalog EU. Med udeleženci so se vrstili oblikovalci politik, poslovni voditelji, akademiki, umetniki, strokovnjaki in člani civilne družbe. Vsak izmed njih je prispeval lastni unikatni pogled na izzive, s katerimi se že ali pa se še bo spopadala evropska družba. Ti pogledi so predstavljali osnovo za pripravo glavnega poročila.

Poročilo s prve "Evropske konklave" tako opisuje 17 temeljnih vprašanj, ki bodo pomagala predvideti prihajajoče krize, in jih proaktivno reševati. Za vsako vprašanje so dodani opisani izzivi, pregled preteklih prizadevanj in konkretni predlogi za prihodnje ukrepanje. Poročilo z angleškim naslovom Europe 2040: Tomorrow is today. Co-building a global sustainable, and responsible power. 17 fundamental issues to tackle by the Europeans to remain relevant, Evropski uniji ponuja pomembno strateško usmeritev in jo želi spremeniti iz pasivnega subjekta, ki se zgolj odziva na krize, v proaktivno globalno voditeljico. 

Člani odbora so Guillaumo Klossa, izvršni predsednik združenja EuropaNova; Peter Grk, generalni sekretar Strateškega foruma Bled, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije; Piero Benassi, nekdanji stalni predstavnik Italije pri EU; Jean-Pierre Bourgignon, nekdanji predsednik Evropskega raziskovalnega sveta; Etienne Davignon, nekdanji predsednik Bilderberga; Philippe Etienne, nekdanji šerpa francoskega predsednika Macrona in veleposlanik v EU, Nemčiji in ZDA; Aart de Geus, nekdanji nizozemski minister in namestnik generalnega sekretarja OECD; Maria Joăo Rodrigues, končna pogajalka za lizbonsko strategijo, Lizbonsko pogodbo in evropski steber socialnih pravic; Grégoire Roos, vodja političnega dialoga in političnih inovacij pri fundaciji BMW; Daniela Schwarzer, nemška politologinja; Erika Staël von Holstein, generalna direktorica Reimagine Europa; Loukas Tsoukalis, predsednik ELIAMEP Atene in profesor na fakulteti Sciences Po v Parizu in António Vitorino, generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije v odhodu in bivši evropski komisar.