Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin je v Andori opravil politične konzultacije

Državni sekretar Marko Štucin je na povabilo državnega sekretarja za odnose z EU Kneževine Andore Landrya Ribo Mandicoja v Andorri la Velli izvedel prve politične konzultacije v zgodovini obeh držav. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi ter aktualne evropske in zunanjepolitične teme.
sogovorniki sedijo na dvostranskem srečanju in govorijo

Državni sekretar Marko Štucin z andorsko ministrico za zunanje zadeve Immo Tor Faus in državnim sekretarjem za odnose z EU Landryem Ribo Mandicojem | Avtor: SFGA/CEsteve

1 / 3

V okviru obiska se je državni sekretar srečal še z andorskim predsednikom vlade Xavierjem Espotom Zamoro, andorsko ministrico za zunanje zadeve Immo Tor Faus in andorskim predsednikom parlamenta Carlesom Enseńatom Reigom.

Državni sekretar in andorski sogovorniki so se v pogovorih strinjali, da bilateralni in multilateralni odnosi med Slovenijo in Andoro temeljijo na prijateljstvu in naravnem zavezništvu dveh majhnih, gorskih držav, ki delita evropske vrednote in številna stališča do aktualnih mednarodnih vprašanj. Zavzeli so se za krepitev sodelovanja na gospodarskem, turističnem in drugih področjih, kot to omogoča leta 2014 sklenjen sporazum o sodelovanju med obema vladama. Izmenjani so bili pogledi glede aktualnih pogajanj Andore za sklenitev Pridružitvenega sporazuma z EU in možnosti, ki jih prinaša notranji trg v kontekstu krepitve gospodarskega sodelovanja. Slovenija kontinuirano podpira Andoro v procesu njenega približevanja in tesnejšega povezovanja z EU, pri čemer izraža razumevanje za njene posebnosti. 

V pogovorih so bila izmenjana stališča tudi o drugih aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah, pri čemer je slovenska stran posebej izpostavila svojo polno podporo evropski poti držav Zahodnega Balkana in njihovi pridružitvi EU do leta 2030. Sogovorniki so poudarili nujo po mirnem reševanju sporov po svetu, skupno skrb za podnebno-okoljska vprašanja in usklajeno vizijo za prihodnost. Gorske države smo še zlasti občutljive na podnebne spremembe, ki ogrožajo našo biotsko raznovrstnost, zimski turizem in nasploh način življenja, posledično pa toliko bolj odprte za podnebno in vodno diplomacijo, pospešeno uvajanje obnovljivih virov energije in dosego ogljične nevtralnosti, kjer je proaktivno mednarodno sodelovanje neizbežno potrebno. 

Posebej izpostavljeno je bilo, da Slovenija in Andora v svoji zunanji politiki zasledujeta podobne cilje. V mednarodnih organizacijah se obe državi zavzemata za učinkovit multilateralizem, za mir na svetu, spodbujanje in varstvo človekovih pravic, predvsem pravic otrok, žensk, invalidov in ranljivih skupin. 

Državni sekretar Štucin je obisk izkoristil tudi za srečanje s predstavniki Agencije za gospodarski razvoj Andorra Business. Predstavil jim je slovenski trg in prednosti investiranja v Sloveniji.