Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske obogatil svoj ogledni depo z novim muzejskim predmetom

Vojaški muzej Slovenske vojske je za svoj ogledni depo na prostem, ki se nahaja v vojašnici Generala Maistra v Mariboru, pridobil pomemben muzejski predmet, legendarni sovjetski tank T-34.

Ti tanki so ikone bojev druge svetovne vojne, ki so jih ob koncu vojne uporabili tudi na našem ozemlju. Posebno vrednost muzejski prezentaciji v oglednem depoju na prostem pa daje kombinacija dveh zgodovinsko pomembnih tankov, ki sta zdaj razstavljena skupaj, sovjetski T-34 in ameriški Sherman, oba zmagovalca druge svetovne vojne.

Postavitev omenjenega tanka je plod dogovora Vojaškega muzeja Slovenske vojske z vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu, od koder so T-34 pripeljali v Maribor. V zameno pa je vojaški muzej za ogledni depo na prostem, ki nastaja v novomeški vojašnici, prispeval tank T-55, najbolj proizvajani tank vseh časov in ikono hladne vojne. Njihov ogledni depo bo namreč bolj tematsko naravnan, na ogled bodo predvsem predmeti, značilni za obdobje slovenskega osamosvajanja 1991.

Tank na posebni prikolici za transport

Vojaški muzej Slovenske vojske je za svoj ogledni depo na prostem, ki se nahaja v vojašnici Generala Maistra v Mariboru, pridobil pomemben muzejski predmet, legendarni sovjetski tank T-34 | Avtor: 72. brigada

1 / 3