Skoči do osrednje vsebine

Nadaljujemo odprt dialog z nevladnimi organizacijami

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar z najožjimi sodelavci se je srečal s predstavniki nevladnih organizacij, s katerimi ministrstvo z organoma v sestavi pogosto sodeluje.

Minister Boštjan Poklukar se je nevladnim organizacijam zahvalil za njihovo sodelovanje in povedal, da je delo z njimi stalnica na notranjem ministrstvu. Še posebej je pohvalil skupno delo na področju migracij, mednarodne zaščite, tujcev, preprečevanja nasilja ter odlično delo pri odpravljanju posledic uničujočih poplav avgusta 2023. Pri slednjem je omenil humanitarni projekt Dam Za Dom, pri katerem smo sodelovali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

Predstavniki nevladnih organizacij so na srečanju izpostavili dobro sodelovanje in pozitivne izkušnje ter predstavili svoja ključna delovna področja in tudi možnosti izboljšav pri delu z ministrstvom in policijo. Med temami pogovora so bile zlasti migracije, vključevanje tujcev v slovensko družbo, delo z razseljenimi osebami iz Ukrajine in različne vrste nasilja. Nakazali so tudi možnosti sprememb zakonodaje. V ministrstvu že pripravljamo spremembe nekaterih ključnih zakonov, kot so Zakon o mednarodni zaščiti, Zakon o tujcih, Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, Zakon o nalogah in pooblastilih policije. Pri obravnavi in preprečevanja nasilja je minister Poklukar podprl prizadevanja nevladnih organizacij: »V boju proti vsem vrstam nasilja smo zavezniki. Vsi skupaj moramo narediti še več.« Tu je zelo dejavna delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja, ki jo vodi državna sekretarka Helga Dobrin.

Predstavniki nevladnih organizacij so izrazili zadovoljstvo s srečanjem in z odprtim pogovorom. »Z dialogom bomo nadaljevali, želimo si pogovora in tudi da nas opozorite, kje smo lahko boljši. Naša vrata so vedno odprta. Le tako lahko premagamo skupne izzive in naredimo pomembne korake naprej,« je Poklukar sklenil tretje srečanje z nevladnimi organizacijami.

Na fotografiji so udeleženci sestanka vodstva Ministrstva za notranje zadeve in Policije s predstavniki nevladnih organizacij, sedijo za mizo v obliki črke U, drug ob drugem, nekateri pišejo, drugi poslušajo, za njimi slovenska in evropska zastava

Na sestanku s predstavniki nevladnih organizacij | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 4