Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon predavala na College of Europe v Bruggeju

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je obiskala College of Europe v belgijskem mestu Brugge, kjer je imela predavanje na temo diplomacije v vedno bolj kompleksnem svetu in se srečala z rektorico collegea Federico Mogherini ter s slovenskima študentoma, ki letos tam študirata.

"Dobro izobraženi in kakovostni kadri s področja evropskih zadev so temelj dobrega in uspešnega delovanja Slovenije znotraj EU. Zato me veseli, da smo v Sloveniji - po enajstih letih premora - z letom 2022 za slovenske študente ponovno omogočili polne štipendije za študij na College of Europe, ki ponuja odlične programe in hkrati študentom omogoča vpogled v delovanje Unije od blizu. V obdobju, ko opazujemo krhanje nekaterih osnovih evropskih vrednot in vzpon nevarnega populizma, so institucije, kot je College of Europe, kjer evropski duh dejansko živi vsak dan, toliko bolj pomembne. Pozdravljam tudi otvoritev novega kampusa collegea v Tirani, ki bo v zahodnobalkanskem prostoru nedvomno prispeval h krepitvi evropskega duha in širitvi evropskih vrednot," je ob robu obiska collegea v Bruggeju povedala ministrica Fajon. Na srečanju z rektorico Federico Mogherini sta govorili o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in collegeem, ki bo v nasednjih mesecih nadgrajena s sodelovanjem Slovenije v Upravnem odboru, organu, ki odloča o najpomembnejših zadevah collegea.

Ministrica Fajon se je srečala s slovenskima študentoma, ki letos tam študirata in tudi s skupino mladih diplomatov, ki so del Evropske diplomatske akademije. V predavanju na temo diplomacije v vedno bolj kompleksnem svetu je poudarila pomen inovativne diplomacije, ki se zna uspešno soočati z vedno večjimi izzivi, s katerimi se svet sooča. Posebno pozornost je namenila feministični zunanji politiki, kondiciji, v kateri se trenutno nahaja multilateralizem, in pa članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN), ki bo v letih 2024-2025 v veliki meri krojilo dinamiko slovenske zunanje politike. Študente je zanimalo slovensko stališče glede nadaljnje širitve EU, reforme Varnostnega sveta OZN in podpore državam Zahodnega Balkana.

Slovenska študenta sta ob predavanju ministrice Fajon poskrbela tudi za promocijo Slovenije in študentom collegea, ki prihajajo iz več kot petdesetih držav sveta, predstavila slovenski med in potico.